Annons

Viktor Fasth lägger av: "Har inte orken"

Viktor Fasth lägger av.
Skadorna sätter stopp för ishockeymålvakten.
Ishockey • Publicerad 8 juni 2021
Viktor Fasth. Arkivbild.
Viktor Fasth. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Det var inte förrän i 28-årsåldern som Viktor Fasths karriär tog fart på riktigt.

Efter att ha tagit steg från division 2 till hockeyallsvenskan tog han sig 2010 upp i den svenska högstaligan tillsammans med AIK.

Annons

Sedan gick det undan.

Samma år utnämndes han till ligans bästa spelare och togs ut till VM där han blev mästerskapets mest värdefulla spelare.

Därefter gick flyttlasset till NHL innan han vände tillbaka till Europa och KHL. Under sin andra säsong i CSKA Moskva ledde han Tre Kronor till VM-guld och kom sedan hem till Växjö där det blev SM-guld två gånger.

– Det är som två olika kapitel i min aktiva karriär. En före Växjö Lakers och en efter. En från det att jag spelade i Vänersborg och Tingsryd, där jag hankade mig fram på deltidsjobb och tränade på kvällar. Brytpunkten var mitt sista år i Tingsryd. Då funderade jag på om det var värt det, om jag skulle fortsätta satsa eller inte. Men det gick så bra att jag fick skriva kontrakt med Växjö Lakers. Och därifrån och uppåt gick det väldigt bra. Under mitt sista år i Växjö kunde jag mer eller mindre livnära mig på hockeyn, säger han i en intervju med Smålandsposten.

Tiden i Växjö har varit skadefylld och nu säger han att kroppen inte orkar längre.

– Jag har kommit fram till att det beslutet jag tagit nu är det rätta. Jag har inte orken och kraften kvar för att mobilisera till en ny säsong, säger han.

Fasths allra sista match blev 4–1-segern i VM mot Storbritannien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons