Annons

Victoriapriset till van der Poel

"Nils van der Poel har på egen hand satt Sverige på skridskokartan igen”.
Med den motiveringen tilldelas dubble skridskovärldsmästaren Victoriapriset för 2021.
Skridsko • Publicerad 7 juni 2021
Nils van der Poel tilldelas årets Victoriapris för att han "på egen hand satt Sverige på skridskokartan igen”. Arkivbild.
Nils van der Poel tilldelas årets Victoriapris för att han "på egen hand satt Sverige på skridskokartan igen”. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Det har varit en omvälvande vår för skrinnaren Nils van der Poel från Trollhättan. Med en hårsmån lyckades han knipa en plats på VM i Heerenveen i februari. Väl där vann han guld på både 5 000 och 10 000 meter och putsade dessutom världsrekordet på den långa distansen.

Nu prisas han av juryn för Victoriapriset. Priset delas ut på Victoriadagen, kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli, i Borgholm.

Annons

Första priset delades ut 1979 till Ingemar Stenmark. Förra året gick det till stavhopparen Armand Duplantis och året före det till skidskytten Hanna Öberg.

Smickrande lista

– Det är en smickrande lista att se sitt namn på. Det här är ju stora idrottsmän och kvinnor. Men på något sätt känns det nu som jag kanske hör hemma på den den där listan och det känns väldigt kul, säger van der Poel till TT.

Nils van der Poel förklarar att han också tänker att priset kanske också innebär att skridskosporten återigen har tagit en plats i svenskarnas hjärtan.

– För mig är kungafamiljen något centralt i den svenska folksjälen. Det är så jag uppfattar det och därför tycker jag den här utmärkelsen är extra rolig, säger han.

Vaktat slottet

Han har aldrig tidigare i sitt liv träffat någon ur kungafamiljen.

– Nej, det har jag inte. Men jag har däremot vaktat deras slott i Stockholm, säger jägarsoldaten van der Poel som under sin militärtjänstgöring gick högvakten.

I samband med Victoriadagen arrangeras det som kallas för Victoriagolfen. Deltagarna består av företag som tävlar i lag och samlar in medel till Kronprinsessan Victorias fond genom olika utmaningar runt banan. Förra årets vinnare Armand Duplantis gick runt banan tillsammans med prins Daniel.

Men Nils van der Poel tvekar om han han skulle få frågan att göra samma sak.

– Om de frågar om jag spelar golf önskar jag att jag kunde svara ja. Men då kommer jag att få äta upp det. Jag spelade lite golf i min ungdom men jag har inte gjort det senaste åtta åren. Så jag borde nog svara nej.

Generation Pep

Men det finns en annan fråga han tveklöst skulle svara ja på.

Annons

Kronprinsessparet är initiativtagare till satsningen Generation Pep. Generation Pep vill försöka skapa en folkrörelse för mer fysisk aktivitet. Och är det något som ligger nära träningsmänniskan Nils van der Poels hjärta är det träning. Hans träningsdos ligger nu på mellan 35 och 40 timmar i veckan.

Han har under våren och sommaren visat sin passion för alla former av träning. Det handlar inte bara som skridsko, utan också om cykel, skidor, löpning, multisport och fallskärmshoppning. Nästan allt – utom golf.

Så skulle kronprinsessparet fråga, finns det ingen tvekan.

– Jag hade gärna varit ambassadör, säger han.

Fakta: Senaste mottagarna av Victoriapriset

2021: Nils van der Poel, skridsko, 2020: Armand Duplantis, friidrott, 2019: Hanna Öberg, skidskytte, 2018: Stina Nilsson, skidor, 2017: Jenny Rissveds, cykel, 2016: Henrik Lundqvist, ishockey, 2015: Sarah Sjöström, simning, 2014: Sveriges herr- och damstafettlag, skidor, 2013: Johan Olsson, skidor, 2012: Anette Norberg, curling, 2011: Daniel och Henrik Sedin, ishockey, 2010: Charlotte Kalla, skidor.

Bara en skridskoåkare har tidigare fått priset. Det var Tomas Gustafson som efter dubbla guld samt världsrekord på 10 000 meter i OS i Calgary 1988 fick motta utmärkelsen.

Fakta: Senaste mottagarna av Victoriapriset

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: Världsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021, VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons