Annons

Viaplay om LIV-valet: "Följer gällande lagstiftning"

De flesta stora tv-bolagen har valt att inte köpa sändningsrättigheter till omstridda LIV-touren.
Ett av undantagen: Viaplay.
"Det är dock viktigt att förstå att det faktum att vi väljer att sända ett evenemang, inte automatiskt betyder att vi stödjer finansiären eller landet bakom evenemanget", svarar Peter Nørrelund, exekutiv koncernsportchef på Viaplay Group.
Golf • Publicerad 11 oktober 2022
Henrik Stenson är en av de golfstjärnor som anslutit sig till saudistödda LIV-touren, vilken sänds på Viaplay. Arkivbild.
Henrik Stenson är en av de golfstjärnor som anslutit sig till saudistödda LIV-touren, vilken sänds på Viaplay. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Flera golfstjärnor, däribland Henrik Stenson, har i år valt att skriva på för touren, som finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond. Trots hot om avstängning från PGA-touren har stjärnorna lockats över till den saudiska utmanaren med stora prispengar och sockrade sign-on-bonusar.

Kritiken har inte låtit vänta på sig och exempelvis valde Svenska golfförbundet nyligen att inte förlänga samarbetet man haft med Stenson.

Annons

LIV anklagas för att vara ett försök att tvätta rent Saudiarabiens rykte kring bristande mänskliga rättigheter, så kallad sportswashing.

Den rådande opinionen har dock inte skrämt bort nordiska streamingjätten Viaplay, ett av få mediehus som köpt rättigheter för att sända LIV-touren.

Peter Nørrelund, exekutiv koncernsportchef på Viaplay Group, anser att gällande lagstiftning och sanktioner är de viktigaste riktmärkena när de väljer vilka idrottsevenemang att köpa rättigheter till.

"Svåra gränsdragningar"

"Golf är en mycket populär sport med en bred och trogen publik. Det har genom åren dykt upp flera exempel på svåra gränsdragningar när det kommer till sporträttigheter över hela världen och vi är väl medvetna om dessa diskussioner", skriver han i ett mejl till TT.

Peter Nørrelund fortsätter:

"Många sportevenemang finansieras av personer eller länder med olika bakgrund och som inte alltid lever upp till de standarder vi önskar, detta är inget nytt i sportens värld. Det är dock viktigt att förstå att det faktum att vi väljer att sända ett evenemang, inte automatiskt betyder att vi stödjer finansiären eller landet bakom evenemanget. Av just denna anledning har vi ett strikt internt ramverk och följer gällande lagstiftning tillika samtliga sanktioner mot länder, företag och personer.”

LIV-touren har sedan starten i juni sänt tävlingarna på sin egen Youtube-kanal. Utöver Viaplay har bland annat brittiska strömningsplattformen DAZN rättigheter att sända golftouren.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

LIV-touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,8 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att genom idrotten försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter.

De största namnen som valt att spela på touren är förutom Henrik Stenson: Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Bryson DeChambeau.

Samtliga har nu stängts av från spel på PGA-touren.

Henrik Stenson fråntogs dessutom sin roll som lagkapten för Europas Ryder Cup-lag och Svenska golfförbundet har valt att bryta sina samarbeten med svensken, som är Sveriges mest framgångsrika golfare på herrsidan.

Förutom prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. Dustin Johnson uppges exempelvis ha fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns, med 48 spelare indelade i tolv fyramannalag. Detta gör att tävlingarna inte uppfyller kraven för att ge världsrankningspoäng, något som deltagarna på LIV-touren protesterat mot.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral i Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 556 miljoner svenska kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons