Annons

"Vi har inte gjort jobbet"

Om du har tappat bort dig själv. Hur gör du då för att komma tillbaka?– Vi ska hitta det som gjorde oss starka ifjol.
Elin Olofsson
KALMAR • Publicerad 28 maj 2016
Foto: Henrik Eriksson
Foto: Henrik Eriksson

De gjorde en debutsäsong så stark att det inte fanns någon anledning att prata om det klassiska "svåra andra året". Nu står IFK Kalmar där, på sju poäng efter sex omgångar och en tiondeplats i tabellen. Och känner att saker och ting inte funkar som de ska.

– Det gick kanske lite bättre förra året än vad man kunde förvänta sig. Det krävdes en hel del löpning, att alla jobbade för varandra. Vi kanske inte spelmässigt briljerade alla gånger, men vi kämpade oss till poäng. Så har det inte varit riktigt nu, säger lagkaptenen Elin Olofsson.

Annons

Det handlar om arbetsinsatsen alltså?

– Ja, det skulle jag nog säga att det gör. Vi har inte gjort jobbet, tar inte lika många löpningar som förra året. Sedan vill vi vara mer spelförande i år, men det har inte gett den utdelning vi vill. Vi behöver komma tillbaka till det vi varit starka på.

Ni var underskattade förra året, underskattar ni nu?

– Jag skulle nog inte säga att vi underskattar. Det är mer att de andra lagen har bättre koll på oss nu, har läst våra styrkor och svagheter och gör det svårare för oss att lyckas med det vi vill. Vi behöver ha en större variation i vårt spel nu, som vi kanske inte behövde förra året.

Er startelva har i stort sett varit helt intakt i ett år, kan den kontinuiteten bli en nackdel när ni befinner i er i en sådan här situation?

– Jag förstår vad du menar, det är nog både och. Startelvan ser likadan ut, men vi vet vad vi kan ställa för krav på varandra så det borde inte vara några konstigheter.

Hur kompenserar man som spelare när den pressen inte finns, att man åker ur elvan om man inte levererar?

– Hård press på sig själv har nog alla, även om jag bara kan tala för mig själv. Det ska inte ha någon betydelse på den nivå vi ligger på nu. Och jag tycker ändå att de unga tjejerna tar för sig, och får utrymme för att ta för sig. Det börjar komma mer och mer. Men det handlar om att inte bli bekväm, framför allt inte under träning.

Får du som kapten ett extra ansvar nu när ni är inne i en tuffare period?

– Nja, alla har samma ansvar i ett lag. Kanske försöker jag pusha lite mer, men jag vill att alla ska bidra med en positiv känsla. Det är mitt sätt som lagkapten, jag vill att så många som möjligt ska vara delaktiga. Jag behöver inte alltid vara den som syns och hörs. Att andra kan ta och får ta ansvar är viktigt i ett lag, säger Elin Olofsson.

Foto: Paul Madej
Foto: Paul Madej

"Vi kanske inte spelmässigt briljerade alla gånger, men vi kämpade oss till poäng. Så har det inte varit riktigt nu."

Lagkapten IFK Kalmar.

Henrik ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons