Annons

Vasaloppet jubilerar med historiskt lopp

När Vasaloppet 100-årsjubilerar nästa år gör man det med ett extra lopp.
Den 12 februari avgörs Jubileumsvasan, som innebär att de utvalda åkarna ska köra de nio milen som om det vore 1922. Med träskidor med tårem, vadmalsbyxor och tjärvalla.
Skidor • Publicerad 10 maj 2021
Första Vasaloppssegraren 1922, Ernst Alm.
Första Vasaloppssegraren 1922, Ernst Alm.Foto: TT

"Vi kommer att sträva efter att efterlikna förhållandena och banprofilen från det ursprungliga loppet 1922 så långt det är praktiskt möjligt. Starten kommer att gå i Sälen vid Olnispagården, på den västra sidan av Västerdalälven, och det blir bara tre kontroller där vi serverar bland annat mjölk, buljong, ägg och brödkakor på vägen till målet i Mora", säger projektledaren Mats Rylander i ett pressmeddelande.

Underlaget ska påminna om hur det var 1922. Till exempel ska vissa sträckor vara uppkörda med häst och släde och andra bestå av packad snö på skogsväg eller stig.

Annons

En jury väljer ut 139 stycken av de anmälda som får möjlighet att delta. Det är lika många som var anmälda till det första Vasaloppet då 119 kom till start och 117 tog sig i mål.

Den allra första segraren Ernst Alm hade segertiden 7.32.49.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons