Annons

Vasaloppet hotas av miljöaktivism: "Stort hyckleri"

Senaste tiden har flera skidlopp attackerats av miljöaktivister.
Nästa mål kan vara Vasaloppet – som samarbetar med Preem.
Skidor • Publicerad 5 december 2022
Starten i Vasaloppet 2022. Arkivbild.Foto: Ulf Palm
Klimataktivister gjorde en mänsklig vägspärr vid Slussen i Stockholm i augusti. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Den senaste tiden har två miljöaktioner inträffat mot skidlopp i Norge.

I norska skidpremiären i Beitostølen för drygt två veckor sedan gjorde skidåkaren Emil Johansson Kringstad en manifestation i Greenpeace namn mot norska skidförbundets samarbete med Norges statliga oljebolag.

Annons

I helgens världscuptävlingar i Lillehammer genomförde en norsk miljöorganisation en aktion med budskapet att stoppa oljeprospekteringen.

Under herrarnas 20-kilometerslopp tog sig ett antal personer in i banan precis när åkarna passerade. Med en banderoll i händerna, med texten "Stopp oljetinga", såg aktivisterna ut att försöka stoppa loppet. De hällde också ut röd vätska i spåret.

"Cyniska skäl"

Nu har Greenpeace fokus på långloppsklassikern Vasaloppet i mars nästa år. I den insamling som Greenpeace gör för att betala Emil Johansson Kringstads böter efter aktionen i Beitostølen skriver organisationen på Facebook:

”Saudiarabiskt ägda Preem som sponsrar Vasaloppet gör det av cyniska skäl. Hjälp oss att samla in pengar till kampen för att kasta ut oljebolagen från norsk och svensk skidsport.”

Daniel Bengtsson, som är Greenpeace kommunikationschef i Norden, säger:

– På samma sätt som det är hyckleri att låta oljebolaget Equinor sponsra norsk skidsport så är det klart detsamma när olje- och bränslebolag som Preem sponsrar svenska Vasaloppet, som ju är helt beroende av kalla vintrar och snö för aktiviteten. Det finns ett stort hyckleri i det.

TT: Planerar Greenpeace några aktioner under Vasaloppet?

– Vi berättar aldrig om våra aktiviteter i förväg och vad vi har för planer.

Hoppas på dialog

Johan Eriksson, vd för Vasaloppet, säger att Vasaloppets ledning noterat de senaste händelserna i Norge och insett att detta även kan ske under Vasaloppet.

– Vi får titta på detta och bedöma om det finns större risk inför den här säsongen.

Annons

Johan Eriksson fortsätter:

– Jag hoppas verkligen vi kan mötas i den dialogen innan andra känslor är inblandade.

– Vi har tidigare haft olika inslag från folk som försöker använda skyltfönstret Vasaloppet till olika uttryck. Om det nu eskalerar är det en ny situation. Detta är en olycklig utveckling. Olika sakfrågor ska behandlas där de hör hemma.

TT: Klarar Vasaloppet att bevaka hela sträckan på nio mil?

– Nej, det är klart att det är en väldig svårighet om någon skulle vilja ge uttryck för de sakerna. Man hoppas att det finns ett förnuft där människor ser att säkerhet går först. Man måste tänka på konsekvenserna noga om man ska ge sig in i de aktiviteterna.

Johan Eriksson förklarar varför en skidarrangör som Vasaloppet på detta sätt ingått i ett sponsorsamarbete med drivmedelsbolaget Preem:

– Det är den partner som hjälpt oss mest med att sänka våra utsläpp i bland annat bussar och pistmaskiner genom deras satsning på hållbara bränslen.

"Riktigt tråkigt"

Emil Persson, som vann långloppscupen Ski Classics totalt för två år sedan och kom tvåa i fjol, är orolig för en aktion på Vasaloppet som kan påverka loppet:

– Det skulle vara riktigt tråkigt om det skulle bli en sådan händelse som ställer till det för alla åkare. Jag har bara sett på de senaste demonstrationerna. De försöker komma fram med sitt budskap. Jag förstår att de försöker driva sin sak. Men det är tråkigt om de skulle gå ut över oss, säger Emil Persson.

Fakta: Klimataktivism

Den senaste tiden har samhället drabbats av flera aktioner från klimataktivister. Både i Sverige och i utlandet. Här är några exempel:

+ Augusti: Tolv klimataktivister blockerade E4 genom att klistra fast sig på vägen. Det uppstod långa bilköer och utryckningsfordon hindrades. Nio av dem dömdes senare för detta till villkorlig dom och tre fick skyddstillsyn.

+ Oktober: Två klimataktivister klistrar fast sig i konstverket ”Flicka med Pärlörhänge”, som hänger i Haag i Nederländerna.

+ November: Flygplatsen Schiphol i Nederländerna stormas av 500 klimataktivister.

+ November: Mitt under Idol-finalen i Stockholm sprang en klimataktivist upp på scen.

+ November: Skidåkaren Emil Johansson Kringstad protesterade för miljön när han efter målgången i norska skidpremiären vecklade upp en banderoll framför tv-kamerorna..

+ December: I början av herrarnas 20 kilometerslopp, i samband med världscupen i Lillehammer, ockuperade klimataktivister en del av banan och hällde ut röd färg samt vecklade ut en stor banderoll över spåret.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons