Annons

Värnamo tog poäng i historisk hemmapremiär

Det blev inga mål, men Värnamo säkrade sin allra första allsvenska poäng genom 0–0 mot Sirius i hemmapremiären.
Fotboll • Publicerad 11 april 2022
Värnamos Evaldo Nascimento Lamaur Neto och Sirius Filip Rogic.
Värnamos Evaldo Nascimento Lamaur Neto och Sirius Filip Rogic.Foto: Mikael Fritzon/TT
Publiktillströmning till Finnvedsvallen för Värnamos allra första allsvenska match.
Publiktillströmning till Finnvedsvallen för Värnamos allra första allsvenska match.Foto: Mikael Fritzon/TT

Den första allsvenska fotbollsmatchen någonsin i Värnamo lockade ut bygdens fotbollsintresserade i den kyliga kvällsluften. 2 876 åskådare hade tagit sig till Finnvedsvallen för att uppleva den historiska kvällen.

I premiäromgången, då smålänningarna föll med uddamålet mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi, blev IFK Värnamo 67:e förening genom historien att spela allsvensk herrfotboll. På grund av det kylslagna aprilvädret fanns länge risken att måndagens emotsedda hemmapremiär skulle behöva flyttas till lagets reservarena i Borås.

Annons

– Det är klart det hade varit jättetråkigt, vi har verkligen sett fram emot att få spela vår allsvenska premiär här. Oerhört skönt att få göra det inför all publik som var här, säger Oscar Johansson.

Grönt ljus

Besiktningen två dagar före match gav gräsmattan grönt ljus – fotbollsfesten som staden längtat efter ända sedan avancemanget i höstas kunde genomföras som planerat.

– Det kändes jätteroligt. Planen höll förvånansvärt bra, de har gjort ett väldigt bra jobb för att få den i detta skick, säger Oscar Johansson.

Hemmalagets spel under första halvlek signalerade tydligt att laget inte tänkt be om ursäkt för att man nu spelar i allsvenskan. Spelövertaget resulterade i ett gäng hörnor samt några andra offensiva lägen.

– Jag tycker att vi kom ut bra och fick tag i taktpinnen.

Den i särklass bästa målchansen kom när Oscar Johansson fick på ett skott så hårt att Sirius målvakt Tommi Vaiho inte kunde annat än att tacksamt se på när bollen träffade ribban.

– Den är oerhört nära. När jag träffar bollen tycker jag att den är på väg att segla in i mål, men tyvärr så träffar den ribban och ut. Han (Vaiho) får tacka sin vän ribban, säger Värnamos hårdskjutande mittfältare.

Fin inramning

Strax efter paus fick Johansson fick iväg ett nytt jätteskott – den gången smet bollen strax över Vaihos ribba. När kvällssolens sken ersatts med elljus flyttade Sirius fram sina positioner och skapade några hörnor samt något skott utifrån.

Värnamo kämpade på i förhoppningen att förgylla sin allsvenska hemmapremiär med en seger, men Oscar Johanssons ribbträff i första halvlek förblev matchens i särklass bästa målchans.

– Jag tycker vi gör en väldigt stark match. Det var en fin inramning med många som hejade på oss, jag hoppas att det fortsätter så, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons