Annons

Vann i Tour de France – skänker pengar: "För Gino"

Spanjoren Pello Bilbao vann etapp tio i Tour de France.
Efteråt hedrade han sin döde lagkamrat.
– Den här segern var för Gino, säger han.
Cykel • Publicerad 11 juli 2023
Pello Bilbao. Arkivbild.
Pello Bilbao. Arkivbild.Foto: Tom Weller/DPA via AP/TT

När Bilbao kom i mål – som segrare – var han berörd. Och det av goda skäl.

Den 16 juni avled Bilbaos schweiziske lagkamrat Gino Mäder vid 26 års ålder efter att ha kraschat ner i en ravin under ett etapplopp i Schweiz.

Annons

– Första etappvinsten i Tour de France efter 13 år som proffs. Det här är ett så speciellt ögonblick för mig, säger Bilbao enligt AFP.

– Den här segern var för Gino.

Sedan tidigare har Bilbao meddelat att han skänker en euro – motsvarande knappt 12 kronor – för att återplantera träd i områden med avskogning för varje cyklist han har bakom sig. Om han vinner en etapp dubblar han summan pengar.

Under den tionde etappen slog han 168 stycken. Initiativet kom från Mäder innan han avled. Nu har Bilbao tagit upp facklan.

– Han var en så fantastisk kille och vi försöker hedra hans arv med välgörenhetsarbete. Det här är vårt projekt för att minnas honom, och inte bara genom sport, säger spanjoren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons