Annons

van der Poel debuterar – i swimrun

På lördag gör förre skridskostjärnan Nils van der Poel swimrundebut i tävlingen Ö till Ö i Göteborg. Den dubble OS-guldmedaljören kommer att tävla tillsammans med världsmästaren Oscar Olsson.
Swimrun • Publicerad 3 augusti 2022
Förre skridskostjärnan Nils van der Poel.
Förre skridskostjärnan Nils van der Poel.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

– Han (van der Poel) är en fantastisk inspiration. Jag tror tyvärr inte att han kommer göra ett fantastiskt resultat nu i sin första swimrun, men han verkar ju kunna bli bra på vad som helst. Och han har ju en bra guide i Oscar Olsson, säger Michael Lemmel, kommunikatör på Ö till ö World Series.

Efter OS-gulden i Peking i vintras publicerade Nils van der Poel sitt träningsprogram för allmän beskådan online.

Annons

Där skrev han bland annat att han dricker vispgrädde för att få i sig nog med energi, att glass är viktigt och att man ibland bara måste dricka en, eller åtta, öl för motivationens skull.

I Swimrun växlar de tävlande mellan simning i öppet vatten och löpning. Lagen består av två personer.

– Jag hoppas att jag har fel, det vore kul om van der Poel slutade femma, men vi har så starkt startfält att jag tror att det blir svårt, säger Lemmel.

Loppet är 33,3 km långt. Till detta lopp är nästan 600 tävlande redan anmälda.

– Det har varit brutalt för idrottsarrangörer de senaste åren i och med pandemin. Men det känns som att vi är på väg mot en ljusning, säger Lemmel.

Michael Lemmel var själv med och grundade sporten swimrun, men något tävlande blir det inte för honom i år.

– Jag älskar swimrun, men tyvärr är jag ansvarig för för mycket under våra egna tävlingar, säger han.

Fakta: Nils van der Poel

I OS i Peking 2022 vann van der Poel guld på distanserna 5 000 meter och 10 000 meter i skridsko. På 10 000 satte han även nytt världsrekord. Han innehar även världsrekordet på 5 000 meter.

Tillsammans med Toini Gustafsson, Sixten Jernberg, Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Thomas Wassberg, Tomas Gustafsson, Björn Lind och Marcus Hellner är van der Poel en av de nio svenskar som tagit två guld i samma vinter-OS.

Efter OS skänkte han en av sina guldmedaljer till svenske författaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

Efter säsongen lade han skridskorna på hyllan, bara 25 år gammal.

Därtill har han bland annat tagit tre VM-guld och två JVM-guld.

Rättad: I en tidigare version saknades uppgift om att det var i vinter-OS som de uppräknade stjärnorna tog två guld.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons