Välskött segermaskin i rött

ÖRSJÖ Artikeln publicerades
Håkan Tagesson vill kliva upp i toppen igen när det är dags för Zabra-Rallyt på hemmavägar i Nybro.
Foto:Mats Holmertz
Håkan Tagesson vill kliva upp i toppen igen när det är dags för Zabra-Rallyt på hemmavägar i Nybro.

Bilen är fixad. Då skickar hemmafavoriten Håkan Tagesson en tydlig signal till alla konkurrenter i lördagens Zabra-Rally.

– Jag kommer att satsa så mycket jag bara kan.

Karossen är 40 år. Under huven sitter en betydligt nyare och kraftfullare motor.

– Jag hittade en rostfri Volvo 240 på Blocket och byggde den förra året, säger Nybro AC-föraren.

På vägarna har han imponerat och när rallyfesten nu kommer till Nybro med 190 bilar är Tagesson en av favoriterna att köra hem segern.

  – Målet är att vinna rubbet men det är många faktorer som spelar in. Klart att det är lite mer prestige när det är hemmatävling så jag kommer att satsa så mycket jag bara kan och jag brukar hålla mig på vägen.

  I gruspremiären i Karlshamn var han totaltvåa och i Anderslöv för två veckor sedan låg han trea när en kolv i motorn gick sönder.

  – Vi har lagt 45–50 timmar i verkstaden för att få ihop allt. Jag provkörde bilen i onsdags och den kändes lika bra som tidigare.

  Zabra-Rallyt är deltävling 2 i Bilsport Rallycup och efter att ha tvingats bryta i Anderslöv kommer det bli tufft för Tagesson att nå målet att vinna hela cupen.

  – Det är bara fem deltävlingar i år. Tidigare har det varit fler så man har fått räkna bort en deltävling. Det känns väl inte så kul att ha noll poäng i totalen.

  I Zabra-Rallyt väntar 41 km på fyra specialsträckor kring Nybro. Start, mål och serviceplats – dit bilarna även återvänder efter två sträckor – är Åkrahällskolan.

  – Vägarna är riktigt hårda och fina. Blir det regn kan det ställa till det lite men två millimeter nederbörd hade bara varit bra så det inte dammar så mycket, säger Håkan Tagesson som har med sig sin far Anders i sätet bredvid.

  Förutom Bilsport Rallycup deltar även 68 bilar i Klassiska och Historiska Rallycupen och i 1300 Rallycup är hela 21 Suzukibilar anmälda