Annons

Utvisningarna sänkte IKO – igen: ”Vi ska spela Allan och vara tuffa”

Sju utvisningar på bortais.
Det brukar sällan hålla då.
– Vi har adresserat det nu direkt – och tar ett krafttag, säger Martin Filander.
ISHOCKEY • Publicerad 29 januari 2022
Foto: FREDRIK KARLSSON

IK Oskarshamn är SHL:s mest utvisade lag och snittar närmare tio minuter per match på botbänken. Lördagens bortamatch var inget undantag.

Tim Juel var främste IKO-spelare mot Färjestad.
Tim Juel var främste IKO-spelare mot Färjestad.Foto: FREDRIK KARLSSON

Mot Färjestad, i en match som egentligen saknade både känslor och drag, drog IKO på sig hela sju tvåminutersutvisningar, om vi räknar in Tomas Zohornas utvisning efter slutsignalen. Filanders manskap lyckades klara av de tre första utvisningarna – men när Kim Rosdahl åkte ut för en hög klubba small det bakom Tim Juel.

Annons

Albert Johansson hittade Daniel Viksten med en fin backhandpassning och sekunden senare låg pucken i mål.

Med knappt sju minuter kvar var Brian Cooper tredje man in i en situation – och fick två minuters utvisning. Då fastställde Linus Johansson slutresultatet till 2–0.

Martin Filander var inte alls nöjd med hur hans lag agerade mot Färjestad.
Martin Filander var inte alls nöjd med hur hans lag agerade mot Färjestad.Foto: FREDRIK KARLSSON

Men vad som gjorde att IKO – efter två matcher med bra disciplin föll tillbaka i gamla synder – är svårt att svara på, menar Filander.

– Fan, hade jag haft svaret på det hade jag redan löst det. Vi har en frustration när vi tycker att vi förtjänar mer. Det blir lite tjafs, vi ska spela Allan och vara tuffa. Det slår bakut. Det är inte en enda utvisning som hjälper oss i dag, dundrar Filander och fortsätter:

– Det är väl sex boxplay och det kostar matchen till slut. Tar man mer än tre utvisningar är man i riskzonen, tar man fyra får man stora problem eftersom de flesta lagen ligger över 20 procent i powerplay.

Vad gör ni åt det?

– Vi har adresserat det nu direkt – och tar ett krafttag. Vi är inget dåligt hockeylag med fem man på banan. Vi är ändå på ett bra ställe efter två perioder, men utvisningarna dödar oss. Vi måste göra bättre bedömningar.

Här saknas innehåll

Exempelvis Brian Cooper tar en onödig utvisning. Det är inte bara de mindre rutinerade spelarna som gör det?

– Jag skiter i om man spelar 25 minuter eller vad det nu är, spelar man i SHL är man tillräckligt rutinerad. Oavsett vem det är, är det för dåligt. Det är alldeles för stor risk. Sedan kan vi tycka vad vi vill om det. Det är inte otur hela tiden.

Många supportrar klagade på domarinsatsen i vår liveuppdatering. Vad tycker du om domarinsatsen?

Annons

– I dag är det på oss själva. De utvisningarna vi får är utvisningar, vi kan inte gnälla på det. Sedan kan jag ha synpunkter på annat, men då tar jag det med domarna. Vi ska fokusera på det vi ska göra på isen.

Depp i IKO-lägret efter förlusten i Karlstad.
Depp i IKO-lägret efter förlusten i Karlstad.Foto: FREDRIK KARLSSON

Vidare är det noterbart att förlusten var IK Oskarshamns sjätte raka nederlag på bortaplan. Där är facit följande nu: 7–23 i målskillnad och 0–18 i poäng. Nu väntar Örebro, som på lördagen slog Djurgården med 7–1, på söndagskvällen innan IKO går på OS-uppehåll.

– Det positiva är att vi får lite chans till revansch. Det här inget roligt sätt att förlora på, och sådana här förluster är så jäkla jobbiga. Jag blir hellre utspelad för att vi inte räcker till. Det här blir bara skit. Vi ska ut och visa vad vi gå för och ge oss själva chansen. Det är dags att steppa upp, säger Martin Filander.

Fakta

Stjärnligan

3: Tim Juel

Gav IKO chansen att vinna.

2: Robin Norell

Förvisso en slarvig utvisning, men flera fina aktioner.

1: Cameron Brace

Den det var mest offensivt drag kring i en chansfattig tillställning.

Ishockey, SHL

Färjestad BK–IK Oskarshamn 2–0 (0–0, 0–0, 2–0)

Färjestad–Oskarshamn 2–0 (0–0, 0–0, 2–0)

Tredje perioden: 1–0 (6.11) Daniel Viksten (Albert Johansson, Gustav Rydahl) spel fem mot fyra, 2–0 (13.54) Linus Johansson (Daniel Viksten, Jesse Virtanen) spel fem mot fyra.

Skott: 31–24 (13–6, 6–6, 12–12).

Utv, Färjestad: 3x2. Oskarshamn: 7x2.

Domare: Marcus Linde, Kungälv, och Sören Persson, Lidköping.

Publik: 1 769.

Jesper HallbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons