Annons

Utbrytartrion: "Oacceptabla hot från Uefa"

Nio initiativklubbar har dragit sig ur och tagit avstånd från utbrytarligan i fotboll.
Men Juventus, Barcelona och Real Madrid försvarar Super League i ett gemensamt uttalande.
Dessutom fördömer klubbarna de påtryckningar som man upplever att man har utsatts för.
Fotboll • Publicerad 8 maj 2021
Barcelona och Real Madrid – tillsammans med Juventus – har författat ett öppet brev. Arkivbild.
Barcelona och Real Madrid – tillsammans med Juventus – har författat ett öppet brev. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Under fredagskvällen meddelade Uefa vilka åtgärder man har tagit till mot klubbarna som var med och startade Super League.

De nio klubbarna som nu har avstått projektet – Arsenal, Milan, Chelsea, Atlético Madrid, Inter, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – har accepterat böter på fem procent av intäkterna från Europaspelet under en säsong. De kommer också att tillsammans skänka motsvarande 153 miljoner kronor till barn- och ungdomsverksamhet samt gräsrotsfotboll runt om i Europa.

"Klubbarna har lidit"

Annons

Dessutom meddelade Uefa att man ska ta till lämpliga åtgärder mot de tre klubbar som inte lämnat Super League. Detta har lett till att Juventus, Barcelona och Real Madrid nu valt att göra ett gemensamt uttalande.

"Klubbarna har lidit, och fortsätter att lida av, oacceptabla påtryckningar om att hoppa av projektet och därmed avstå från rätten och skyldigheten att framföra lösningar för fotbollen genom konkreta förslag och konstruktiv dialog", skriver klubbarna.

Trion listar flera punkter om varför initiativet till Super League togs. Man skriver också att det vore ansvarslöst av dem att avstå från att "hitta effektiva svar på de existentiella frågor som hotar fotbollsindustrin."

Att nio klubbar har tagit avstånd från projektet tycker de är synd. De kallar agerandet motsägelsefullt.

"Pågår oacceptabla hot"

Juventus, Barcelona och Real Madrid menar att de frågor som låg till grund för tillkännagivandet av Super League fortfarande är högst aktuella.

"Vi har en skyldighet att agera på ett ansvarsfullt sätt och för att fortsätta försöka nå adekvata lösningar, trots de oacceptabla hoten från Uefa."

Klubbarna avslutar med att skriva att de är hängivna och villiga till att diskutera – med respekt och utan påtryckningar – för att hitta de mest hållbara lösningarna för fotbollen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons