Annons

"Utbrytarna" väljer värmen framför Sverige

Medan skidlandslaget laddar inför säsongen i ett höstkallt Sverige väljer tre av de största stjärnorna att göra annorlunda.
"Utbrytarna" åker till Mallorca.
Skidor • Publicerad 11 oktober 2022
Frida Karlsson och Maja Dahlqvist tränar. Arkivbild.
Frida Karlsson och Maja Dahlqvist tränar. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT
Skidlandslagets ”utbrytare” Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Linn Svahn i samband med ett rullskidpass på Mallorca där de nu är på läger. Ett val för att slippa kalla förhållanden i Sverige.
Skidlandslagets ”utbrytare” Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Linn Svahn i samband med ett rullskidpass på Mallorca där de nu är på läger. Ett val för att slippa kalla förhållanden i Sverige.Foto: Privat/TT

Skidlandslagets försäsong har inte varit sig lik. Tre av de största skidprofilerna, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, 28, och Linn Svahn har valt att stå utanför laget på försäsongen för att försäkra sig om optimala träningsförhållanden.

Nu märks detta extra mycket. Medan skidlandslaget genomlider den tyngsta försäsongsperioden i Sverige, på blöta vägar och i kalla skogar, är "utbrytargänget" på läger i soliga Mallorca. På plats finns också Dahlqvists tränare Johan Granath Norrby och fysioterapeuten Marcus Bystedt.

Annons

Karlsson förklarar valet av lägerort:

– Det är inte bästa tiden hemma att träna. Det börjar bli kallt och det är förhållanden som gör det svårt att åka rullskidor och svårt att göra bra löpning på hård mark. Sedan ger det lite ny energi med sol på sig.

"Supernajs"

Hon beskriver deras träningsförhållanden på Mallorca:

– Det är fina backar här och bra träningsförhållanden. Jag är förvånad över möjligheterna.

Förmiddagens träningspass är avklarad. De har just ätit lunch och njuter av en cappuccino i medelhavsmiljö när Dahlqvist förklarar känslan med den ovanliga lägermiljön:

– Det är supernajs. En motivationshöjare för mig att få komma i väg. Det är varmt och gött i ny miljö att få riktig utlandsvärme. Detta är superbra för mig.

Svahn säger att lägret fungerar extra bra i hennes arbete med att träna upp sin skadade axel.

– Det är mjukare asfalt här, vilket är bra eftersom vi lägger mycket tid på rullskidor och det ger skonsammare förhållanden för axlar och armbågar. Jämfört med tre grader i hemma och 25 grader här. Klart att asfalten blir mjukare, säger 22-åringen, och utvecklar känslan av att vara på läger med Karlsson och Dahlqvist:

– Vi är ett bra gäng, har kul vid sidan om och genomför bra träning. Det är en bra boost. Alla vi tre vet vad vi vill göra och göra det bra.

"Tänker inte mer på det"

Frida Karlsson kom till Mallorca direkt från södra Tyskland, där hon haft ett läger med sin personliga tränare Per Nilsson. Hon berättar att utfallet av försäsongen utanför landslaget har blivit precis som hon önskat. Nu får 23-åringen göra precis som hon vill.

Annons

– Det är positivt att vara nära Per (Nilsson) och ha kontinuitet i det jag gör. Jag följer planen. Hittills ångrar jag ingenting.

TT: Har du bestämt dig för att göra en liknande försäsongsträning utanför landslaget även kommande försäsong?

– Målet är att den verksamheten (inom landslaget) blir så bra att det är bäst för mig är att vara där. Men detta är också ett väldigt bra alternativ. Jag tänker inte mer på det nu, säger Karlsson som alltså inte stänger dörren för landslaget kommande försäsong.

Men Frida Karlsson signalerar att nu är det fokus på denna säsong och en comeback i landslagsmiljö till världscuppremiären i Ruka, Finland, den 25–27 november. Detta är en tid hon inte får bli övertränad.

– Det är den berömda balansgången. Att vara på rätt sida gränsen och vara lagom pigg när säsongen drar i gång. Jag vill kunna lägga in en växel under säsongen också, svarar Frida Karlsson innan det är dags för eftermiddagens soliga pass.

Fakta: Avhoppen från landslaget

2021

Maj: Anna Dyvik hoppade av landslaget eftersom hon trivdes bäst med ett eget upplägg. Hon återvände dock inför kommande säsong.

2022

Maj: Linn Svahn hoppade av landslaget för att göra en försäsong anpassad för hennes skadade axel.

Ett par veckor senare meddelade Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att de inte kommit överens med landslagsledningen och därför gör egen försäsongsträning.

Juni: Jonna Sundling och Emma Ribom meddelade att de genomför ett eget höghöjdsläger samtidigt som deras tränare Magnus Ingesson, i Expressen, har synpunkter på att inget höghöjdsläger finns i landslagets försäsongsprogram.

Augusti: Frida Karlsson och Maja Dahlqvist tränar med tyska landslaget i Torsby samtidigt som svenska landslaget är på samma plats.

September: Jonna Sundling och Emma Ribom stannar kvar i Mellaneuropa för en extra lägervecka när övriga landslaget åkte hem.

Oktober: Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn är på eget läger på Mallorca.

När tävlingssäsongen börjar i november är det tänkt att dessa åkare ska vara tillbaka till landslagsmiljön.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons