”Utan tvekan höjdpunkten på karriären”

Sport Artikeln publicerades
Patrik Ekman, Royne Tvingsell och Sebastian Gerdehag ser fram emot den historiska matchen i sin tillfälliga hemmaborg Be-Ge Hockey Center på fredag.
Foto:Roger Carlsson
Patrik Ekman, Royne Tvingsell och Sebastian Gerdehag ser fram emot den historiska matchen i sin tillfälliga hemmaborg Be-Ge Hockey Center på fredag.

Det är en derbymatch som ska ramas in av rekordpublik.

En match som kan vara höjdpunkten på mångas karriär.

– För många är nog detta den största innebandyfesten.

Sporten träffar tre personer som under en lång tid betytt mycket för innebandyn i Oskarshamn. Tränaren Royne Tvingsell som varit med sedan Oskarshamns IK, numera Craftstaden, bildades. Rutinerade centern Sebastian Gerdehag som tidigt i tonåren slog sig in i Craftstadens a-lag och nu är en av de mest rutinerade. Och Patrik Ekman, poängmaskinen som varit en av Oskarshamns bästa innebandyspelare de senaste tio åren. På fredag får de vara med om något som kan bli det häftigaste de upplevt i innebandyväg.

– Det här är ju utan tvekan höjdpunkten på karriären. Att få spela i en ishall och allt vad det innebär med den hajpen runt omkring. Jag tror jag talar för många spelare när jag säger att detta är en höjdpunkt, det är väl ett SM-guld i Globen som skulle toppa detta, säger Sebastian Gerdehag.

– Evenemangsmässigt är det absolut det största som Oskarshamns IK/Craftstaden spelat. För många spelare är nog detta den största innebandyfesten. Det är väl Kim Nilsson och Marcus Johansson i Kalmarsund som varit med om liknande i SSL och Kim förstås i VM-sammanhang. Sedan har väl både Craftstaden och Kalmarsund spelat viktigare matcher rent sportsligt. Nu är det ett derby där inget annat än vinst finns för något av lagen, säger Royne Tvingsell.

  På planen är det tre blytunga derbypoäng som står på spel. Vid sidan av är förhoppningen att det allsvenska publikrekordet ska slås när världsstjärnan Kim Nilsson och hans Kalmarsund gästar. Publikrekordet är på 1 610 åskådare. Så många var på plats under Örebroderbyt mellan Lillån och IBF Örebro tidigare den här säsongen.

  – För ett tag sedan var jag lite orolig, det kändes som förvånansvärt många inte kände till matchen. Men de sista veckorna så vill var och varannan jag springer på snacka om matchen. Folk jag normalt sätt inte brukar prata med vill slänga en kommentar. Folk vet vad som är på gång, säger Patrik Ekman.

  Kommer det bli svårt att hålla nerverna i styr?

  – Ja, det är lite sådant jag funderar över. Hur känslan kommer vara, man kanske får en jättekonstig känsla och inte alls är tillfreds med omgivningen eller så får man värsta boosten.

  Royne Tvingsell är säker på att det kommer vara nervösa spelare i Be-Ge Hockey Center på fredag.

  – Jag är helt övertygad om att det kommer vara det i båda lagen. Det är en ny arena för alla, det blir mer pompa och ståt och de som jobbat med arrangemangsbiten har verkligen ansträngt sig för att det ska bli fest. Blir det uppemot 2 000 personer kommer det kännas av.

  Vilka av dina spelare tror du trivs bäst i en sådan här situation, någon som kliver fram när det hettar till?

  – Patrik Ekman känns som en sådan spelare. Adrian Kodelja är en annan.

  Hur gärna skulle du bli matchhjälte på fredag, Ekman?

  – Det vore ju ett drömscenario, helt klart.

  Alla tre anser att matchen är viktig för innebandyn i Oskarshamn. Ett sätt att marknadsföra sig på och visa upp något som många aldrig sett live tidigare.

  – Klart det blir en press, det kommer vara många som aldrig varit på innebandy tidigare. Det finns säkert hockeyfolk som har en åsikt om innebandy som en fjollsport, vi vill visa dem en annan sida av innebandyn, säger Gerdehag.

  – Jag hoppas oskarshamnarna tar chansen att gå på en sådan här grej. Att de sluter upp nu, är nyfikna och tar sig till arenan. Det är en häftig grej, är gratis inträde och kommer bli en fest. För oss som klubb är det viktigt att få feedback så vi vågar satsa vidare och göra nya satsningar framöver, säger Tvingsell.

  Hur ser ditt drömscenario ut på fredag?

  – Att det står 5–5 när det är en minut kvar och vi gör 6–5 i slutsekunderna. Det eller att vi gör en slutsekundsvändning som vi gjorde mot Onyx. Att vi spränger 2 000-vallen i publik vore också fantastiskt.