Annons

US Open nobbar svenska världsettan: "Inte gett upp"

Ingrid Lindblad är ny världsetta bland amatörer och blev elva i US Open i fjol. Men det verkar inte räcka för en plats i årets upplaga av majorn.
– Det ser inte så ljust ut, men vi har inte gett upp, säger förbundskapten Katarina Vangdal.
Golf • Publicerad 11 juni 2023
Ingrid Lindblad under Scandinavian Mixed på Ullna.
Ingrid Lindblad under Scandinavian Mixed på Ullna.Foto: Jessica Gow/TT

Totalt sju svenska spelare är klara för US Open på klassiska Pebble Beach om knappt en månad. Bland annat 52-åriga Annika Sörenstam, den trefaldiga mästaren som har fått en specialinbjudan i år.

Ingrid Lindblad, 23, ser dock ut att missa majorn. Trots att hon är nybliven världsetta bland amatörer. Och trots att hon blev elva i US Open i fjol, då hon låg tvåa efter första rundan.

Annons

– Jag vet att Katarina Vangdal (förbundskapten) har mejlat och undrat om de har glömt bort mig, säger Lindblad efter ett tävlingsvarv i veckans Europatourtävling Scandinavian Mixed på Ullna.

Svaret från USGA, som arrangerar US Open, har inte varit tillfredsställande.

– Jag fick svar i natt att det blir svårt att få till, säger Vangdal.

"Inget fan"

Systemet kring inbjudningarna till damgolfens majors framstår som aningen godtyckligt. Till årets första major Chevron Championship var det till exempel sponsorerna som styrde inbjudningarna och inte heller då var Lindblad – i det läget världstvåa – en av de sju amatörerna i startfältet.

– Jag är ju inget fan av det systemet, ur ett idrottsligt perspektiv hade man velat se ett mer stabilt system, säger förbundskaptenen.

Ingrid Lindblad efterträdde häromveckan Rose Zhang som världsetta. 20-åriga Zhang vann direkt i sin första proffsstart på LPGA-touren, men den 23-åriga svenskan skyndar långsamt och väljer att studera ytterligare ett år på Louisiana State University.

– Jag trivs väldigt bra och känner att det finns en del att förbereda och förbättra innan jag blir proffs, säger hon.

Kommande vecka får hon en chans att av egen kraft spela in sig i US Open, men då krävs en seger i British Amateur.

Blandade resultat

I tävlingen på Ullna blandade halländskan både högt och lågt. Efter tre rundor hade hennes aggressiva spel betalat sig i totalt 17 birdies och en eagle – men också kostat i form av tio bogeys och två dubbelbogeys.

Efter ett mindre händelserikt slutvarv på 70 slag landade Lindblad på sju under par totalt, preliminärt på delad 32:a plats men med ett fåtal damer framför sig i resultatlistan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons