Annons

Unicef bryter samarbetet med Brynäs

2013 blev Brynäs den första ishockeyklubben i Sverige att ingå samarbete med Unicef.
Men efter att två spelare i SHL-klubben anhållits misstänkta för våldtäkt avbryts nu samarbetet.
Samtidigt går kommunen ut och sätter press på Gävlelaget.
Ishockey • Publicerad 11 maj 2021
Brynäs är en klubb i kris sedan två spelare i SHL-laget misstänkts för våldtäkt. Arkivbild.
Brynäs är en klubb i kris sedan två spelare i SHL-laget misstänkts för våldtäkt. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

”Unicef Sverige och Brynäs IF har i dag fattat ett gemensamt beslut om att tills vidare avbryta samarbetet. Parterna är överens om att inte kommentera beslutet närmare”, skriver SHL-klubben på sin hemsida.

Den ena spelaren sitter sedan förra veckan häktad, på sannolika skäl misstänkt för misshandel och våldtäkt i nära relation.

Kommunen agerar

Annons

Därefter har ytterligare en spelare anhållits. Den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat i en annan stad under förra veckan. Mannen anhölls först i sin frånvaro och frihetsberövades sedan på söndagen på sannolika skäl misstänkt för brott.

Något som gör att Unicef, vars arbete kretsar kring barns rättigheter i världen, väljer att bryta avtalet med klubben. FN-organet har flera samarbeten i sportvärlden, bland annat med fotbollsklubbarna Manchester United och FC Barcelona.

Även Gävle kommun markerar mot Brynäs. I ett pressmeddelande kräver man att föreningen ska presentera en tydlig handlings- och tidsplan för hur man ska arbeta med sin värdegrund.

Kan dra in ekonomiska stödet

Annars hotar kommunen med att skära ner på det ekonomiska stödet till klubben. Kommunen bidrar årligen med 2,5 miljoner kronor till ungdomssatsningen "En bra start", som även Unicef var en del av innan de valde att bryta med klubben.

"Vi avbryter inte det samarbetet just nu, men om föreningen inte lyckas komma till rätta med attitydproblemen i herrlaget, och kan agera goda förebilder, kan det omprövas", säger Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Elitstödet på 500 000 kronor kan också komma att ses över, enligt Wiklund Lång.

"Men vi är angelägna om att damlaget inte ska drabbas ekonomiskt av den uppkomna situationen, säger hon.

"Kan aldrig ducka"

Brynäs har meddelat att de kommer att se över sin värdegrund och göra mer i arbetet kring mäns våld mot kvinnor.

"Skulden ska ligga där den hör hemma – hos gärningsmännen, om de befinns skyldiga. Men, vi kan aldrig ducka för att vi som arbetsgivare självklart har ett stort ansvar i frågan", skriver klubben i ett uttalande.

Klubben har varit i kontakt med Riksidrottsförbundets studieförbund Sisu, Svenska ishockeyförbundet, en mansjour – och kvinnojouren Blåklockan.

Annons

Något som ordföranden Lisa Pehrsdotter bekräftar.

– De hörde av sig i förmiddags och sade att de måste prata med oss, så vi ska träffa dem i morgon. Mer än så är det inte än så länge, säger hon.

TT: Vad vill de att ni ska bidra med?

– De känner väl att de måste göra någonting, så de har vänt sig till oss. De vill ju ha hjälp, vilket de uppenbart verkar behöva. Det är ju inga domar som fallit, men allt tyder väl på att det inte är som det ska. Det är fruktansvärt men det är inte första gången. Det förekommer en del, tänker jag, i idrottens värld med jargong, locker room-talk och så. Det är superbra att man tar tag i det.

TT: Hur ser du på att de hör av sig just i det här läget?

– Jag hade tyckt att det varit bra om de hört av sig tidigare, men det är bra att de hör av sig nu. Så får vi hoppas att de inte bara vill stajla med det i pressmeddelanden utan visa att de menar allvar. Att de vill förändra.

Bakgrund: Brynäs kaosartade säsong

Brynäs slutade näst sist i SHL:s grundserie och tvingades, för första gången sedan 2008, till negativt kvalspel där man ställdes mot HV71. Gävlelaget vann till slut med 4–1 i matcher och lyckades behålla sin plats i ishockeyns högstadivision.

Det sportsliga fiaskot har resulterat i att flera ledande personer fått lämna sina poster. Tränarduon Peter Andersson och Viktor Stråhle sparkades redan före kvalet, något som fick sportchefen Michael Sundlöv att gå i taket och själv lämna klubben. Samtidigt har ordföranden Jürgen Lorenz och styrelseledamoten Mats Östling beslutat sig för att inte ställa upp för omval. I måndags kom också beskedet att klubbdirektören Michael Campese lämnar.

Parallellt har klubben fått hantera våldtäktsanklagelser mot två spelare.

Redan under kvalspelet framkom misstankar mot en av spelarna. Han sitter sedan förra veckan häktad, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och misshandel i nära relation.

Därefter har ytterligare en spelare anhållits. Den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat i en annan stad under förra veckan. Mannen anhölls först i sin frånvaro och frihetsberövades sedan på söndagen på sannolika skäl misstänkt för brott.

Det finns inga uppgifter om att de misstänkta våldtäkterna hänger ihop. Klubben har tagit spelarna ur tjänst under utredningstiden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons