Annons

Ukraina med i Spaniens och Portugals VM-ansökan

Kriget rasar i stora delar av Ukraina.
Det hindrar inte landet från att ansöka om att få arrangera en del av VM i fotboll om åtta år.
I dag kom Spanien, Portugal och Ukrainas officiella ansökan in.
Fotboll • Publicerad 5 oktober 2022
Fotbollsarenan i Lviv kan bli aktuell som spelplats om Spanien, Portugal och Ukraina tilldelas VM i fotboll 2030. Arkivbild.
Fotbollsarenan i Lviv kan bli aktuell som spelplats om Spanien, Portugal och Ukraina tilldelas VM i fotboll 2030. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det har varit på gång ett tag, men nu är parterna ense om ramarna för ett utspritt VM i de tre nationerna 2030.

"Det kungliga spanska fotbollsförbundet och det portugisiska fotbollsförbundet har integrerat det ukrainska fotbollsförbundet i en iberisk ansökan om att organisera VM 2030", säger det spanska fotbollsförbundet i ett uttalande.

Har fullt stöd

Annons

I det officiella uttalandet påpekar det spanska förbundet att det finns fullt stöd för en ansökan från det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, och dess ordförande Aleksander Ceferin.

"Kandidaturen stärker banden med Europa genom att skapa hopp och tillhandahålla återuppbyggnadsverktyg till det ukrainska folket, som har uttryckt sin stolthet och tacksamhet för att delta i detta projekt. Vi litar på att världsfotbollsfamiljen kommer att omfamna och stödja detta initiativ", står det i det spanska uttalandet.

Samtliga sökande nationsförbund backas upp av sina regeringar och statschefer. Enligt konceptet tas elva spanska och tre portugisiska arenor i anspråk. Tanken är att Ukraina får arrangera en grupp.

Sydamerikansk kvartett söker

Konkurrens kan komma från Egypten, Grekland och Saudiarabien som för samtal om en gemensam ansökan. Sedan tidigare har Uruguay, Argentina, Chile och Paraguay lanserat att man vill ta VM-slutspelet tillbaka till Sydamerika. Senast mästerskapet spelades på kontinenten var 2014, då med Brasilien som arrangör.

Fotbolls-VM avgörs i år i november-december i Qatar, då med 32 deltagande nationer. Till VM i USA, Kanada och Mexiko 2026 utökas antalet nationer till 48.

Det internationella fotbollsförbundet, Fifa, tar under 2024 beslut om var VM 2030 ska spelas.

Mer än hälften av de 21 VM-slutspel som arrangerats har ägt rum i Europa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons