Annons

Uefa ska utreda rasism mot Elanga

Anthony Elanga hävdar att han utsattes för rasism av en motståndare i U21-landskampen mot Italien i Monza.
Nu inleder Europeiska fotbollsförbundet Uefa en utredning, samtidigt som italienska förbundet (FIGC) kraftigt förnekar anklagelserna.
"FIGC kommer att försvara sitt och sina spelares anseende i alla instanser", säger förbundet i ett uttalande.
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2021
Anthony Elanga. Arkivbild.
Anthony Elanga. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det var efter 1–1-matchen mot Italien i kvalet till U21-EM som Manchester United-talangen Anthony Elanga vittnade om att en spelare i motståndarlaget riktat en rasistisk kommentar mot honom.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) skrev på sin hemsida att man skickat ärendet vidare till domare och matchdelegat, och valde därefter att polisanmäla händelsen.

Annons

– Jag kan inte Italiens brottsbalk. Men det vi har beskrivit i anmälan motsvarar i svensk mening hets mot folkgrupp, med tydliga rasistiska toner, sade säkerhetschefen Martin Fredman till TT.

I Italien slår man tillbaka mot uppgifterna.

"FIGC förnekar de anklagelser som gjorts på Svenska fotbollförbundets hemsida och som rapporterats om från vissa nyhetskällor, och hoppas att berörda organ omedelbart ska klargöra fallet", skriver det italienska förbundet i ett uttalande på hemsidan.

"Samtidigt försäkrar FIGC att italiensk fotboll och landslaget i synnerhet kommer fortsätta jobba för att bekämpa rasism".

Efter beskeden och uttalandena från de svenska och italienska förbunden meddelar Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som ansvarar för kvalet, att de inleder en utredning.

"En inspektör har valts ut för att göra en disciplinär utredning kring händelserna som påstås ha skett", skriver Uefa i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons