Annons

Uefa garanterar: Inga saudiska klubbar i CL

Klubbar från Saudiarabien kan glömma att ta sig in de turneringar som arrangeras av det europeiska fotbollsförbundet, Uefa. Det garanterar ordföranden Aleksander Ceferin.
Fotboll • Publicerad 31 augusti 2023
Saudiarabien har storsatsat på fotboll den senaste tiden. Sedan tidigare har bland annat superstjärnan Cristiano Ronaldo (till vänster) valt spel i landets liga. Arkivbild.
Saudiarabien har storsatsat på fotboll den senaste tiden. Sedan tidigare har bland annat superstjärnan Cristiano Ronaldo (till vänster) valt spel i landets liga. Arkivbild.Foto: Samah Zidan/AP/TT

Den senaste tiden har det gått rykten om att saudiarabiska klubbar ska kunna bjudas in för att delta i europeiska Champions League. Nu har ordföranden Aleksander Ceferin, uttalat sig om spekulationerna.

– Endast europeiska klubbar får delta i Champions League, Europa League och Conference League, säger han till franska L'Équipe.

Annons

Saudiarabien har storsatsat på fotboll den senaste tiden. Sedan tidigare har stora namn som Neymar, Cristiano Ronaldo och Karim Benzema valt spel i landets liga.

Något Ceferin inte ser som ett hot mot klubblagsfotbollen i Europa.

– Vi hade en liknande situation med Kina, som värvade spelare, på randen att avsluta karriären, och erbjöd dem mycket pengar. Resultatet blev att kinesisk fotboll inte utvecklades, säger han.

– Så vitt jag vet drömmer inte (Kylian) Mbappé och (Erling) Haaland om att spela i Saudiarabien.

Senare i kväll, torsdag, ordnas Uefa-galan i Monaco. I samband med det kommer även Champions League-gruppspelet att lottas.

Fakta: Saudiarabien och idrott

Saudiarabien är klassat som en diktatur, där stora brister råder när det gäller mänskliga rättigheter. Det finns förbud och restriktioner för vad kvinnor får och inte får göra, homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Samtidigt är landet världens största oljeexportör och staten extremt rik. På senare tid har Saudiarabien, främst via sin statliga investeringsfond Pif, pumpat in enorma summor pengar för att tvätta sitt rykte via idrott.

Utöver investeringarna i fotbollen storsatsas det på bland annat golf, inte minst via den egna LIV-touren i golf, formel 1, boxning och hästsport.

I takt med att investeringarna har ökat har även kritiken mot regimen tilltagit.

Idrottsstjärnor som väljer spel i Saudiarabien får numera ofta svara på frågor om politik.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons