Annons

Tysklands president: "Skamligt att det tog 50 år"

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier erkände på söndagen att det är "skamligt" att det tagit fem decennier att komma överens om ett lämpligt kompensationspaket för familjerna till de som föll offer för massakern vid OS i München 1972.
Allmänt • Publicerad 4 september 2022
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, höger, och Isaac Herzog, Israels president, träffades inför minnesceremonin för offren vid massakern vid OS i München 1972.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, höger, och Isaac Herzog, Israels president, träffades inför minnesceremonin för offren vid massakern vid OS i München 1972.Foto: Bernd von Jutrczenka/DPA via AP/TT

Tyskland beslutade tidigare i veckan att betala ut närmare 300 miljoner kronor i kompensation till familjerna som drabbades av terrorattentatet 1972. Tyskland kommer även att erkänna sitt "ansvar" för det inträffade.

"Att det tog 50 år att nå den överenskommelse som nåtts under de senaste dagarna är verkligen skamligt", säger Steinmeier, när han står bredvid Israels president Isaac Herzog.

Annons

Även Herzog är positivt inställd till effekterna kompensationspaketet kan få.

"Jag hoppas att vi från och med nu kommer att fortsätta att minnas, åberopa och viktigast av allt bekräfta lärdomarna av denna tragedi, inklusive vikten av att bekämpa terror, för framtida generationer."

De båda presidenterna kommer tillsammans att närvara vid en minnesceremoni i München på måndag.

Efter ett bråk om den ekonomiska kompensationen Tyskland erbjöd offrens anhöriga hotade de anhöriga att bojkotta minnesceremonin.

OS 1972 slutade i tragedi

Den 5 september 1972 stormade åtta beväpnade män från den palestinska militanta gruppen Svarta september in i det israeliska OS-lagets lägenhet i OS-byn, sköt ihjäl två och tog nio israeler som gisslan. Spelen avbröts därefter tillfälligt.

Terrorgruppen krävde att den israeliska staten skulle släppa 234 palestinska fångar.

Israel vägrade och västtysk polis och tyska myndigheter inledde en räddningsaktion. Den slutade dock i tragedi.

Svarta september avrättade samtliga i gisslan. Fem, av åtta, medlemmar i Svarta september dödades i insatsen, liksom en västtysk polis.

Klyfta mellan Tyskland och Israel

OS 1972 var tänkt att visa upp ett nytt Tyskland, 27 år efter Förintelsen men öppnade istället en djup klyfta mellan landet och Israel.

Under 2012 släppte Israel 45 officiella dokument om morden, inklusive hemligstämplat material, som förkastade den tyska säkerhetstjänsten insats.

Annons

Bland annat ett officiellt uttalande från den tidigare israeliska underrättelsechefen Zvi Zamir som sade att den tyska polisen "inte ens gjorde en minimal ansträngning för att rädda människoliv".

Steinmeier säger att han kommer att ta upp några av de tyska bristerna under sitt tal vid ceremonin på måndag.

"Jag kommer att prata om... vissa felbedömningar, vissa missförhållanden och vissa misstag som gjordes under spelen i München", säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons