Detta efter en skrällartad seger mot Spanien med 2–1.
Fotboll • Publicerad 1 december 2022
Japan vann skrällartat grupp E.
Japan vann skrällartat grupp E.Foto: Julio Cortez/AP/TT

Spanien tog ledningen i den första halvleken när Alvaro Morata nickade in 1–0 redan efter elva minuters spel.

Där och då var spanjorerna klara gruppsegrare.

Men Japan, som i premiärmatchen vände och vann mot Tyskland med 2–1, skulle stå för ännu en jättevändning.

Efter två snabba mål i den andra halvleken så hade japanerna vänt till 2–1 – och man hade samtidigt även gruppsegern i sina händer.

Spanien forcerade för ett kvitteringsmål, men Japan, stod emot och matchen slutade med en japansk triumf, 2–1. Resultatet innebär att båda de och Spanien är vidare till åttondelsfinal.

På förhand var det upplagt för tyskt avancemang från samma grupp. Men tre gruppsspelsmatcher senare får tyskarna istället vända hem. Segern mot Costa Rica med 4–2 räckte inte. Både Tyskland och Spanien landade på fyra poäng, men spanjorerna hade bättre målskillnad, mycket tack vare storsegern i den första matchen med 7–0 mot Costa Rica.

– Vi vill nå kvartsfinal och längre än det. Spelarna visar en sida som kan slåss mot de bästa, säger Japans förbundskapten Hajime Moriyasu efter 2–1-segern mot Spanien och fortsätter:

– Stort tack till alla supportrar som trott på oss. Jag är glad över att kunna bjuda på den här segern som gör alla oss glada.

Fakta: Så spelas åttondelsfinalerna

Lördag: Nederländerna-USA (16.00), Argentina–Australien (20.00)

Söndag: Frankrike–Polen (16.00), England-Senegal (20.00)

Måndag: Japan–Kroatien (16.00) Marocko–Spanien (20.00)