Annons

Tvärvändningen – ingen polsk VM-bonus

Polen gjorde sitt bästa fotbolls-VM på 36 år och hade utlovats en ekonomisk bonus inför mästerskapet vid ett bra resultat.
Men nu backar premiärministern Mateusz Morawiecki från löftet på grund av hög inflation och svåra tider.
Fotboll • Publicerad 6 december 2022
Robert Lewandowski, till vänster, och de andra polska fotbollsstjärnorna går miste om en utlovad VM-bonus. Arkivbild.Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT

Vändningen kom plötsligt från Morawiecki. Bara timmarna före pratade han om att han trodde spelarna skulle få en bonus efter att ha avancerat vidare från gruppspelet.

Inför VM utlovade Morawiecki vid ett möte med Robert Lewandowski och de andra polska spelarna "en väldigt bra belöning" om det skulle gå bra i VM.

Annons

Den utlovade bonusen – enligt polska medier har det talats om minst motsvarande runt 70 miljoner kronor – har varit kontroversiell då inflationen är hög och allmän oro lyder på grund av kriget i grannlandet Ukraina.

Senare under tisdagen tvärvände också Morawiecki och skrev på Facebook att det inte skulle bli någon bonus från regeringen.

Polen lider av budgetunderskott, höga militärutgifter och en inflation på över 17 procent. Nyligen antydde också regeringens talesman Piotr Mueller att det inte skulle bli någon bonus för spelarna utan att dessa pengar i stället skulle läggas på ungdomsidrotten och på att utveckla fotbollen.

Polen tog sig vidare från gruppspelet i VM i Qatar, men slogs sedan ut i åttondelsfinal av Frankrike.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons