Annons

Tuff lottning för Sverige – stornation väntar

Det blir en krånglig väg att ta sig till fotbolls-EM 2024 i Tyskland för Sverige.
I EM-kvalet lottades man mot världstvåan Belgien och Österrike, men slapp de värsta mardrömsgrupperna.
Fotboll • Publicerad 9 oktober 2022
Belgien väntar Sveriges och förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.
Belgien väntar Sveriges och förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Samtliga EM-kvalgrupper.
Samtliga EM-kvalgrupper.Foto: UEFA/TT

Nu står det klart vilka nationer det svenska fotbollslandslaget får möta i kvalet till EM 2024. Sverige hamnar grupp F tillsammans med Belgien, Österrike, Azerbajdzjan och Estland.

Blågult fanns med i den tredje seedningspotten efter att ett misslyckat Nations League-spel och riskerade därmed att lottas mot dubbla stornationer.

Annons

Man lyckades dock undvika både grupp B, med Nederländerna och Frankrike, och grupp C med Italien och England, vilket gladde förbundskapten Janne Andersson.

– Jag är nöjd att vi inte drogs där så klart. Det här är också en tuff lottning, med Belgien som är ett världslag och Österrike som har många bra spelare. Men jag hamnar hellre här än i B eller C som var på gång också. Det var skönt att slippa dem och jag blev lite lättad, säger han på en pressträff.

Möter världsstjärnor

Som förbundskaptenen är inne på blev det likväl kvalificerat motstånd när Sverige lästes upp.

Från pott 1 väntar Belgien, tvåa på Fifa-rankningen med världsstjärnor som Kevin De Bruyne och Romelu Lukaku i laget. Laget från den andra seedningspotten blev Österrike, där förre Manchester United-tränaren Ralf Rangnick är förbundskapten, och med spelare som skyttekungen Marko Arnautovic och Real Madrid-stjärnan David Alaba.

– Det blir tufft, men möjligt (att ta sig till EM). Belgien får gälla som favoriter och Österrike har vi mött en gång under min tid. Det är en bra fotbollsnation med flera väldigt bra fotbollsspelare, säger Andersson.

"Kan inte jättemycket"

Sverige kunde pusta ut när man slapp Turkiet från den fjärde potten. Det blev i stället Azerbajdzjan där en lång resa väntar landslaget. Från pott 5 drogs Estland, vilket blir en något kortare resväg. Två nationer förbundskaptenen erkänner inte ha stenkoll på.

– Jag kan inte jättemycket om dem. Men fotbollsvärlden har jämnats ut så det finns inga självklara matcher längre även om vi så klart är favoriter.

Två lag från varje grupp går vidare till EM 2024. Något playoffspel är inte aktuellt för svensk del då man misslyckades, och slutade sist, i sin Nations League-grupp.

EM-kvalet inleds i slutet av mars 2023.

Fakta: EM-kvalgrupperna

Grupp A: Spanien, Skottland, Norge, Georgien, Cypern.

Grupp B: Nederländerna, Frankrike, Irland, Grekland, Gibraltar.

Grupp C: Italien, England, Ukraina, Nordmakedonien, Malta.

Grupp D: Kroatien, Wales, Armenien, Turkiet, Lettland.

Grupp E: Polen, Tjeckien, Albanien, Färöarna, Moldavien.

Grupp F: Belgien, Österrike, Sverige, Azerbajdzjan, Estland.

Grupp G: Ungern, Serbien, Montenegro, Bulgarien, Litauen.

Grupp H: Danmark, Finland, Slovenien, Kazakstan, Nordirland, San Marino.

Grupp I: Schweiz, Israel, Rumänien, Kosovo, Belarus, Andorra.

Grupp J: Portugal, Bosnien, Island, Luxemburg, Slovakien, Liechtenstein.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons