Truppbygget klart - då är Walfridsson nöjd

Kalmar Artikeln publicerades
IFK Kalmar har byggt färdigt inför säsongen. Tränaren Jonas Walfridsson har fått in rätt spelartyper och därmed en hälsosam konkurrens, något som saknades förra året.
Foto:Paul Madej
IFK Kalmar har byggt färdigt inför säsongen. Tränaren Jonas Walfridsson har fått in rätt spelartyper och därmed en hälsosam konkurrens, något som saknades förra året.

Sex nyförvärv på plats.

Tränaren Jonas Walfridsson har fått sina rollspelare.

– Får vi ihop det kommer vi att vara riktigt bra i år.

Efter ett intensivt transferfönster - sex in, sju ut - är truppbygget inför 2017 färdigt.

Då blir det ingen Sanna Svensson?

– Vi hamnade i en valsituation till slut. När Emma Danielsson kom in i bilden fick vi den spelartyp vi sökt samtidigt som vi har en budget att förhålla oss till.

  Men Jonas Walfridsson är nöjd.

  För första gången sedan han kom till IFK Kalmar finns en konkurrenssituation som är utmanande. Numerären har funnits tidigare (2015) men det har varit ganska klart vilka som ska spela. Det har funnits ett glapp.

  – Så känner jag inte nu. Det är många som kommer vilja spela, många som måste vara på tå. Egentligen är det väl bara mittbackspositionerna nu när Maja Fridberg är skadad som inte är konkurrensutsatta.

  Truppbygget landade på 18 utespelare, två målvakter, ungefär som det var tänkt.

  – Då är Maja och Lisa Malmström inräknade. Lisa är ännu inte i träning på grund av sina ljumskproblem. Vi får se hur det utvecklar sig.

  Spontant, vad känner du?

  – Med utfallet? Vi är jättenöjda. Vi har fått in det vi pratade om. Mixen är bra, det finns spets, spelare som är användbara på flera positioner, en mycket tydligare konkurrenssituation.

  Tre av fyra i backlinjen är borta. Hur hanterar ni det?

  – Det blir naturligtvis en nyckel, vår prövning. Men det handlar lika mycket om det kollektiva försvarsspelet. Vi jobbar mycket med det just nu. Målsättningen är att bli mer kompakta centralt, ställa om snabbt, hitta bättre samarbeten defensivt.

  Det som sticker ut i lagbygget är den offensiva kraften. Tunga målskyttar som Mathilda Johansson Prakt, Amanda Fredriksson och Emma Jones är kvar. Nu har dessutom Valerie Obita och Ida Andersson anslutit.

  – Vi har fått in två fantastiska målskyttar. Det syns på träningarna. Ida Andersson är kraftfull med otrolig tajming. Hon gör mål på alla sätt. Valerie Obita är mer elegant, snabb med bra teknik, duktig på samarbeten.

  Klara Grahn då?

  – Inte samma utpräglade målskytt, men en spelare som är taktiskt slipad på en mycket hög nivå. Kommer hon att kunna pulsera spelet på elitettan–nivå, då, oj...

  Jonas Walfridsson har redan börjat skissa på ett nytt taktiskt upplägg där han tänker vrida det normala 4-2-3-1 till 3-5-2 offensivt.

  Då skulle det kunna se ut så här: Lovisa Johansson - Elsa Karlsson, Elin Bergkvist, Maja Träff Williams - Emma Danielsson, Emma Jones, Erin Gunther, Fanny Nilsson, Mathilda Johansson Prakt - Valerie Obita, Amanda Fredriksson.

  Walfridsson vill naturligtvis inte gå in på namn så här tidigt men konstaterar att det kommer att bli trångt centralt på mittfältet.

  Hur ser din utmaning ut?

  – Vi ledare ska få ihop gruppen på ett bra sätt, vara tydliga med kravbilden så att alla vet vart vi är på väg och hur vi ska ta oss dit.

  Vad ska ni vara bra på?

  – Det som är gratis: arbetsinsats, mod, engagemang, energi och ödmjukhet. Det är den kulturen vi vill ha. Inget fusk, noggrant, inte för bekvämt.

  IFK Kalmar spelar sin första träningsmatch 17 februari - Asarum borta.

  Är du sugen?

  – Fotbollsmässigt vet vi ungefär vad vi får i de nya spelarna. Nu vill man se hur de fungerar i vår miljö.