Annons

Tröskeln höjs för VAR i Premier League

Inget mål ska vinkas bort för offside på grund av en tå.
Inför den kommande säsongen höjer Premier League tröskeln för när VAR ska ingripa.
Fotboll • Publicerad 3 augusti 2021
Evertons James Rodriguez gestikulerar efter ett bortdömt mål, avvinkat för offside. Arkivbild.
Evertons James Rodriguez gestikulerar efter ett bortdömt mål, avvinkat för offside. Arkivbild.Foto: Peter Powell/AP/TT

De senaste säsongerna har Premier Leagues användning av videogranskningssystemet VAR (Video assistant referee) kritiserats. Nu genomförs det förändringar i hur systemet ska användas den kommande säsongen.

Linjerna som användes för att identifiera marginella offsidelöpningar görs nu tjockare för att ge det anfallande laget fördel.

Annons

Med andra ord så är det slut på offsideavblåsningar på grund av en tå eller näsa som befinner sig för långt fram. Det berättar Premier Leagues domarchef Mike Riley till Sky Sports.

– Det betyder att VAR-gruppen inte kommer ingripa för små regelbrott och tröskeln för ett domar- och VAR-ingripande kommer att vara lite högre än vad den var förra säsongen, säger Riley.

Det görs också förändringar kring när det ska bli straff. Det kommer att krävas mer en att bara fastställa en kontakt. Den här säsongen behöver domaren och VAR kunna bedöma även om konsekvensen av kontakten är tillräcklig för att döma straff och om spelaren använde kontakten till att försöka vinna en straff.

Till exempel kommer en situation som den när Englands Raheem Sterling fick straff i EM-semifinalen mot Danmark inte att dömas som straff i Premier League.

– Om du har en tydlig kontakt, som får en konsekvens, så är det ett regelbrott. Men har du några tvivel så kommer det, under dessa omständigheter, förmodligen inte att straffas, säger domarbasen.

– Du vill ha ett tydligt regelbrott och inte en liten kontakt som någon använder för att få en straff.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons