Annons

Touren är över – detta lärde vi oss

Det fanns många svenska frågetecken inför Tour de Ski.
Några har rätats ut. Men andra hänger kvar med bara veckor kvar till OS i Peking.
Skidor • Publicerad 4 januari 2022
Det blev en kort, men trevlig, Tour de Ski för Anna Dyvik.
Det blev en kort, men trevlig, Tour de Ski för Anna Dyvik.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

+ Höll Frida Karlssons fina form i sig?

Nja, får nog svaret bli. I norskan Therese Johaugs frånvaro gick Karlsson in som en av huvudfavoriterna till totalsegern i touren, men det blev ingen kul vecka för 22-åringen. En nedtränad Karlsson hade en tung inledning och när det väl började vända blev det total pannkaka på den fjärde etappen: Frida Karlsson diskades i sprinten och bestraffades med tidstillägg på tre minuter. Därmed var alla segerchanser borta, och Karlsson bröt touren i förtid.

Annons

+ Lossnade det för Ebba Andersson?

Det får man lov att säga. Andersson var inte nöjd med inledningen på säsongen, vare sig med resultaten eller med känslan, men under Tour de Ski hittade hon tillbaka till gammal god form. 24-åringen gjorde flera starka insatser, bland annat körde hon till sig två andraplatser, och slutade också tvåa i touren totalt.

+ Säkrade någon en OS-plats?

Ja, minst en. Inför touren fanns det tre öppna platser i det svenska OS-laget. Den ena delades ut till Anna Dyvik redan efter den första etappen, fristilssprinten i Lenzerheide. Dyvik blev femma och fick efteråt beskedet att hon får den sista sprintplatsen på damsidan, strax framför Johanna Hagström.

+ De andra två OS-platserna då?

De kvarvarande luckorna inför OS i Peking är tänkta att fyllas av två distansåkare, en dam- och en herråkare.

Att Calle Halfvarsson får en plats är i princip säkert efter hans fina avslutning på touren. Halfvarsson blev sexa på 15 kilometer i Oberstdorf och femma på den klassiska sprinten dagen därpå – resultat som bör räcka hela vägen till Peking.

På damsidan finns det egentligen också bara en kandidat, men veteranen Charlotte Kalla har fortfarande inte riktigt fått det att stämma. Touren har dock varit ett stort steg på rätt väg, med en 14:e-plats som bäst, och kanske räcker det ändå för att hon ska tas ut till OS.

+ Oskar Svensson då?

Fjolårets succéman Oskar Svensson har haft stora ryggproblem i vinter, och inte kunnat tävla som han har velat. Han har fortfarande en bra bit upp till nivån från förra säsongen – Svensson tog bland annat två världscupsegrar i sprint och nådde final på VM – men börjar vakna till liv. Hans 13:e-plats på 15 kilometer klassiskt i måndags var vinterns klart bästa insats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons