Annons

Tonåringen gör VM-succé efter cancern: Var en kamp

Tre år efter att ha drabbats av äggstockscancer och en knapp vecka efter att ha kollapsat på träning kan supertalangen Linda Caicedo skjuta Colombia till VM-åttondelsfinal.
– För människor i svåra situationer – som jag har varit i – är jag ett exempel på att man kan övervinna sådant, säger den 18-åriga Real Madrid-yttern.
Fotboll • Publicerad 2 augusti 2023
Colombias supertalang Linda Caicedo har haft ett händelserikt världsmästerskap så här långt.
Colombias supertalang Linda Caicedo har haft ett händelserikt världsmästerskap så här långt.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Efter två raka segrar står Colombia, som spelar sin tredje VM-turnering någonsin, med en fot i åttondelsfinal. I den sista gruppspelsomgången ställs supertalangen Linda Caicedos lag mot VM-debutanten Marocko och till och med förlust kan räcka för avancemang.

Mycket tack vare att Real Madrid-yttern Caicedo har gjort två mål på två matcher.

Annons

– Jag är fortfarande väldigt ung, jag behöver fortfarande lära mig massor. Jag får erfarenhet varje dag i det här laget, säger 18-åringen till BBC.

Utöver målen har mästerskapet hittills varit allt annat än lugnt och odramatiskt för supertalangen. Efter den första gruppspelsmatchen kollapsade hon på träning, mitt i en dribbling, och föll ihop till synes medvetslös. Något landslagets sjukvårdare förklarade var "symptom på stress och fysiska krav".

Trots det är den nyblivna stjärnan på väg att leda Colombia till åttondelsfinal, vilket inte hänt sedan 2015. Vägen till succémästerskapet har däremot inte varit spikrak för Caicedo, som landslagsdebuterade som 14-åring 2019.

Drabbades av cancer

Året därpå drabbades hon nämligen av äggstockscancer. Två veckor efter diagnosen opererade hon bort en tumör.

– Det var en svår kamp, tacka Gud att jag vann den. Min familj stod alltid bakom mig, säger supertalangen.

Även Colombias förbundskapten Nelson Abadía har hjälpt den unga superstjärnan på vägen tillbaka till de stora scenerna.

– Han (Abadía) ringde mig ofta. En dag skulle jag opereras och jag mådde riktigt dåligt, det kändes som om jag inte skulle kunna spela fotboll på toppnivå igen. Då sade han: "Slappna av, du kommer tillbaka". Så jag vill tacka min förbundskapten.

"Kan övervinna sådant"

Caicedo påbörjade sex månaders cellgiftsbehandling efter operationen och några dagar efter avslutad behandling – när hon väl förklarats cancerfri – var hon tillbaka i träning.

– För människor i svåra situationer – som jag har varit i – är jag ett exempel på att man kan övervinna sådant, säger Caicedo.

I fjol spelade Caicedo fyra separata internationella mästerskap; sydamerikanska U17-mästerskapet, U20-VM i Costa Rica, U17-VM i Indien och Copa América.

Annons

I den sistnämnda utsågs hon, som 17-åring, till turneringens bästa spelare när hon tog Colombia till final. Där blev det visserligen förlust mot Brasilien (0–1), men det var tillräckligt för att kvalificera Colombia till VM 2023 i Australien och Nya Zeeland.

I februari 2023, bara några dagar efter att Caicedo fyllt 18 år, skrev hon på för Real Madrid.

– Du måste lämna ditt land för att utvecklas, och stödet från fansen och tränarstaben hjälper mig mycket. Det är så jag har säkrat min plats i Real Madrid, säger hon.

Colombia möter Marocko på torsdag klockan 12.00. Samtidigt, i samma grupp, möter Tyskland Sydkorea.

Fakta: VM-grupp H inför sista omgången

1) Colombia, 6 poäng, +3 i målskillnad

2) Tyskland, 3 poäng, +5 i målskillnad

3) Marocko, 3 poäng, –5 i målskillnad

4) Sydkorea, 0 poäng, –3 i målskillnad

Fakta: Colombia i VM

2023: Minst gruppspel.

2019: Kvalade inte in.

2015: Åttondelsfinal.

2011: Gruppspel.

2007: Kvalade inte in.

2003: Kvalade inte in.

1999: Kvalade inte in.

1995: Deltog ej.

1991: Deltog ej.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons