Annons

Toivonen efter första guldet: "Fan vad roligt"

I elfte timmen av karriären fick han ta sin första ligatitel.
Ola Toivonen, 34, kom hem till Sverige med ett mål: ta ett SM-guld.
Fotboll • Publicerad 8 november 2020
Ola Toivonen visar ett finger för det ligaguld han har tagit i karriären (årets SM-guld) och hjälper samtidigt Behrang Safari att visa hur många försvararen har tagit genom karriären. Safari har elva ligaguld i Sverige, Schweiz och Belgien.
Ola Toivonen visar ett finger för det ligaguld han har tagit i karriären (årets SM-guld) och hjälper samtidigt Behrang Safari att visa hur många försvararen har tagit genom karriären. Safari har elva ligaguld i Sverige, Schweiz och Belgien.Foto: Johan Nilsson/TT

Efter elva år utomlands vände Ola Toivonen i somras hem till Sverige och till Malmö FF – klubben som han spelade för 2007–2008. Målet var tydligt: ta hem sin första ligatitel i karriären.

– Man är 34 år nu och är några år från att lägga skorna på hyllan. Att pricka in ett SM-guld i boken i alla fall är alltid skönt, säger anfallaren efter att MFF säkrat guldet via 4–0 hemma mot Sirius.

Pikades av Safari

Annons

Han pikades skämtsamt av Behrang Safari – som tagit elva ligatitlar i sin karriär – när försvararen fick frågan om det är något han alltid gör när han vinner guld.

– Jag brukar ta en bild där jag visar upp med fingrarna hur många guld jag har, men nu blir det problem. Men så snackade jag med Ola eftersom det är hans första... Så om han visar upp ett och jag tio så blir det hans första och mitt elfte, säger Safari, som har fyra SM-guld med MFF, fem ligaguld med Basel i Schweiz och två med Anderlecht i Belgien på meritlistan.

Toivonen ställde utan att tveka upp på bilden med Safari när de båda genomförde en presskonferens i innandömet av stadion i Malmö.

– Fan vad roligt. Man har spelat i många år. Cuper och supercuper har man vunnit, men en liga är alltid en liga, säger Toivonen.

"Pushar varandra"

Han låg bakom 2–0-målet mot Sirius och satte sedan själv 3–0 efter en kvart. Än så länge har Toivonen stått för åtta mål och sex framspelningar på 18 allsvenska matcher i år. Anfallaren hyllade sina lagkamrater för hur man hanterat den märkliga coronasäsongen utan publik på plats.

– Jag tycker att hela laget har visat en väldig mentalitet. Vi har inte gjort så många snedsteg resultatmässigt. Vi har ställt väldigt höga kvar på varandra. När inte inramningen finns är det väldigt viktigt att vi pushar varandra och får igång varandra på det sättet, säger Toivonen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons