Annons

Tegnell hyllar lösningen som räddar Vasaloppet

Statsepidemiolog Anders Tegnell hyllar Vasaloppets lösning för nästa års arrangemang.
En lösning som innebär att de nio milen skidspår blir en skidanläggning.
Skidor • Publicerad 5 november 2020
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Inte långt från Vasaloppsstarten i Sälenområdet finns det flera skidanläggningar för utförsåkning. De är tillgängliga för alla som vill spänna på sig alpinskidor och susa nerför backarna.

På samma sätt görs Vasaloppets längdspår om till en tillfällig skidanläggning under tre veckors tid. Där ska tusentals skidmotionärer kunna åka Vasaåket med mål som vanligt i Mora. Något som TT och SVT avslöjande under torsdagsmorgonen.

Annons

Att arrangören gör på det här viset beror på att idrottsevenemang är offentliga tillställningar som man behöver tillstånd för enligt ordningslagen.

– Vi har i princip näringsförbud som idrottsarrangör, som alla andra event inom kultur och idrott. Det vi gör är att vi öppnar en ny verksamhet, vi lämnar idrotten i den bemärkelsen att vi inte arrangerar några tävlingar i vinter förutom två arrangemang, Tjejvasans elitklass och Vasaloppets elitklass, säger Eriksson.

Tävling + motionsrunda

Det innebär i praktiken att under Vasaloppssöndagen den 7 mars startar först 400 elitåkare i tävlingen Vasaloppet. Därefter åker 5 000 motionärer de nio milen i Vasaåket som vilken träningsrunda som helst på en skidanläggning. Andra motionärer kan genomföra sina åk (10, 30, 45 eller 90 kilometer) under perioden den 12 februari till 7 mars.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att lösningen är bra.

– Vi har haft en dialog med dem och hur man kan göra det på ett rimligt sätt. Jag tycker de har hittat på väldigt mycket innovativa vägar för att minska trängseln och det blir inga masstarter, säger Tegnell till SVT.

På frågan om han inte ser några risker med arrangemanget svarar han:

– Nej, inte om man jämför med om man hade gjort det som man vanligtvis gör. Det är klart att alla sammankomster nu innebär risker och det är väldigt viktigt att man tänker på det. Loppen är utspridda över tre-fyra veckor så det ska mycket till för att man ska få till trängsel då.

Även om inte Vasaloppsarrangören måste söka tillstånd för annat än de två elitloppen har man, och kommer att ha en tät dialog med flera myndigheter som smittskyddet i Dalarna, Folkhälsomyndigheten (FHM) och sjukvården för att göra det så smittsäkert som möjligt.

Besked dröjer

FHM håller på med en utredning, på regeringens uppdrag, för att se över om det går att möjliggöra lopp på väg, vatten och i skogen. Besked i frågan dröjer eftersom FHM ska lämna över det sista av sina rekommendationer till regeringen först den 1 december.

– Det gäller att ta fram rekommendationer om hur man kan ha smittsäkra arrangemang även om själva utövandet inte är en smittrisk, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM vid torsdagens pressträff.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons