Annons

Sveriges största nolla är laddad inför derbyt

Craftstaden har släppt in minst mål av samtliga elitlag i Innebandysverige.Adrian Kodelja är ensam om två nollor.– Nollorna är bara en bonus.
Adrian Kodelja
Oskarshamn • Publicerad 27 oktober 2016
Craftstaden har släppt in minst mål av samtliga elitlag i Innebandysverige. Adrian Kodelja är dessutom ensam om att ha hållit två nollor. I kväll väntar ett hett derby inför storpublik i Kalmar Sportcenter. Foto: Per Hammenvik
Craftstaden har släppt in minst mål av samtliga elitlag i Innebandysverige. Adrian Kodelja är dessutom ensam om att ha hållit två nollor. I kväll väntar ett hett derby inför storpublik i Kalmar Sportcenter. Foto: Per Hammenvik

När Craftstaden suddenslog FBC Kalmarsund i Kalmar Sportcenter i januari befann sig över tusen personer på läktarna.

Det lär bli något liknande i kväll.

Annons

Craftstadens målvakt ser fram emot att kliva ner derbygrytan.

– Att spela inför kanske 1 200 pers är det roligaste man kan göra på den här nivån, säger Adrian Kodelja.

Det är två derbykombattanter som inte har inlett serien riktigt som förväntat. FBC Kalmarsund var storfavorit till seriesegern, men sladdar på åttonde plats med endast sex inspelade poäng.

Craftstaden har dubbelt så många poäng och ligger just nu på kvalplats till Svenska Superligan.

Det Royne Tvingsell-tränade Oskarshamnslagets framgångsrecept så här långt har varit defensiven. 2,66 mål i snitt per match är allt vad Craftstaden släppt till. Minst av samtliga lag i SSL och de båda allsvenskorna.

Adrian Kodelja har dessutom lyckats med, det i innebandy ovanliga, konststycket att hålla nollan två gånger.

Först mot Göteborg, sedan mot Alingsås.

Fram till i söndags var han ensam elitinnebandymålvakt på herrsidan om att ha hållit nollan, men i då höll även Christoffer Axelsson Uggla nollan när Lindås besegrade slagpåsen Göteborg med 22–0.

– Att hålla nollan är mest en rolig bonus, det är ju inte så vanligt i innebandy. Det brukar ju alltid slinka in någon slumpboll.

Succémålvakten är dock inte helt nöjd med sin insats.

Annons

– Jag har inte riktigt kommit upp till den nivå jag vill. Jag har höga krav på mig själv. Som målvakt försöker man hamna i ett tillstånd där man bara kör och inte tänker så mycket. Jag har tänkt lite för mycket. Men jag studsade tillbaka lite mot Alingsås, då tänkte jag inte så mycket. Jag tar med mig den känslan till derbyt.

Craftstadens få insläppta mål imponerar ännu mer när man betänker faktumet att i hela backbesättningen är ny jämfört med i fjol.

– Det är klart att det är lite nytt med nya spelare, men vi har en så pass tydlig grund att stå på i försvarsspelet. Vi har en tydlig spelidé, där alla vet vad vi vill ha ut och kan förvänta sig av varandra. Jag som målvakt känner att jag har skapat ett band mellan mig och mina backar som vi hela tiden bygger vidare på.

Vad ska man dra för växlar av er fina serieinledning?

– Inte allt för stora. Vi har mött sådana lag som vi förväntas ta poäng emot. Men visst ger det självförtroende att plocka poäng. Det är gott gry i gruppen.

Kalmarsund å sin sida, har som sagt haft problem initialt. Det trots att de – med Kim Nilsson i spetsen – plockade in ett helt artilleri av klasspelare inför säsongen.

– Man måste komma ihåg att de har haft ett tuffare schema än oss, säger Kodelja ödmjukt.

Inför säsongen jagades 20-åringen av just Kalmarsund, men Kodelja valde att stanna i Craftstaden.

Nu ska han alltså försöka få stopp på världens bäste och hans anhang.

– Det finns många farliga spelare i Kalmarsund. För oss handlar det om att tidigt i matchen bli trygga i defensiven, styra bort deras spelare och få dem ur balans.

Annons

Samtidigt som Kalmarsund har gått lite på tomgång så har Kim Nilsson trots att levererat. Fyra poäng har han snittat.

– Han gör det som förväntas av honom. Det är klart att det är en utmaning för mig som målvakt att ställas mot en av de bästa i världen. Det ska bli roligt att mäta sig med honom.

Över tusen personer på läktarna, derby, en av världens bästa spelare i motståndarlaget – vilka är känslorna när du tänker på vad som komma skall?

– Att det är få förunnat att få vara delaktig i ett sådant här derby. Det är bara att njuta av tillfället. Jag ser bara möjligheter som poppar upp när jag tänker på det.

”Det är få förunnat att få vara delaktig i ett sådant här derby. Det är bara att njuta av tillfället.”

målvakt i Craftstaden

Fakta

Lagen som släppt in minst mål

1. Craftstaden (allsvenskan södra) 2,66

2. Lindås (allsvenskan södra) 3,16

3. Falun (SSL) 4,00

4. Djurgården (allsvenskan norra) 4,17

5. Tyresö Trollbäcken IBK (allsvenskan norra) 4,33

6. Wibax Patriot IBK Piteå (allsvenskan norra) 4,43

7. Granlo BK (allsvenskan norra) 4,50

Örebro (allsvenskan södra) 4,50

9. Dalen (SSL) 4,55

10. Storvreta (SSL) 4,67

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons