Annons

Sveriges huvudbry: Seger kan missa VM-premiären

Caroline Seger har inte spelat en hel fotbollsmatch sedan förra sommaren. Och inte alls sedan slutet av maj.
Det är tveksamt om landslagskaptenen hinner bli redo till Sveriges VM-premiär mot Sydafrika om knappt tre veckor.
– Hon kanske inte kan spela 90 minuter, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.
Fotboll • Publicerad 3 juli 2023
Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman har valt att ta med Brightonmittfältaren Julia Zigiotti Olme som VM-reserv, eftersom lagkaptenen Caroline Seger har skadeproblem.
Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman har valt att ta med Brightonmittfältaren Julia Zigiotti Olme som VM-reserv, eftersom lagkaptenen Caroline Seger har skadeproblem.Foto: Adam Ihse/TT

Den svenska landslagskaptenen har inte spelat en tävlingsmatch sedan den 28 maj, då hon gjorde ett inhopp på 20 minuter för Rosengård i damallsvenskan mot Kif Örebro.

Inför avresan till fotbolls-VM – den svenska truppen flyger till Nya Zeeland i slutet av den här veckan eller början på nästa – återstår nu bara en chans om 38-åriga Caroline Seger ska hinna få känna på mer matchtempo: fredagens möte med Linköping.

Zigiotti Olme inkallad

Annons

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson behöver dock inte se mer av Seger för att veta att hon håller i VM. Det räckte med det korta inhoppet som hon gjorde mot Danmark den 7 april, i sin första landskamp sedan EM förra sommaren.

– Det var 20 minuter som kvalitativt var på en väldigt hög nivå. Och då hade hon varit borta väldigt länge. Då visar man att man är en spelare som någonstans klarar av det. Hade den prestationen varit riktigt dålig så hade jag kanske funderat. Men hon visade "här har ni mig", säger Gerhardsson.

För säkerhets skull har han ändå valt att bjuda med Brightonmittfältaren Julia Zigiotti Olme på VM-resan. 25-åringen åker med truppen som reserv.

– Det är såklart kopplat till den position och roll som hon har, när det gäller Caroline Seger och Elin Rubensson (nyligen tillbaka från skada). Så att vi kan avlasta på träningarna, säger Gerhardsson.

Segers skadeproblem började under EM förra sommaren, när hon gjorde illa hälen i gruppspelsmatchen mot Schweiz. Efter mästerskapet tvingades hon till en operation som höll henne borta ända till den damallsvenska premiären i slutet av mars i år.

Problemen var dock inte över. I landskampen mot Norge den 11 april, fyra dagar efter inhoppet mot Danmark, byttes hon in bara för att kort därefter bytas ut med en bristning i ena vaden. Och på senare tid har det både varit sjukdom och en ny känning som har satt stopp.

Peter Gerhardsson tror att Seger snart är tillbaka i spel, och att hon kommer att följa med till VM. Att ta plats i Sveriges premiärelva mot Sydafrika i Wellington den 23 juli är en annan femma.

– Det är många spelare under åren som har överraskat mig genom att ha mer i sin kropp än man kanske har trott. Och hennes erfarenhet av att ha spelat matcher på hög nivå är viktig. Jag vet inte om vi kan få henne redo för 90 minuter mot Sydafrika, men det är kanske inte det viktigaste. Att få henne spelbar är viktigt, och att hon kommer i riktigt bra form. Det hoppas vi fortfarande på.

Två spelare saknades

På måndagen samlades delar av den svenska VM-truppen – alla utlandsproffsen – i Göteborg. Två anfallsspelare, San Diegos Sofia Jakobsson och Arsenals Lina Hurtig, tränade på egen hand.

– Vi får se om någon av dem är med i morgon (tisdag), jag vet faktiskt inte, säger Gerhardsson.

Annons

– Men vi kommer inte att riskera något. Det är ingen som behöver kunna spela fotboll i dag eller i morgon för att kunna åka med till VM. Det viktigaste är att de blir friska och hela.

Fakta: Segers skadefyllda fotbollsår

Caroline Seger opererade hälen efter EM i fjol och missade resten av säsongen.

Förhoppningen var att Seger skulle göra comeback för klubblaget Rosengård i cupmatcherna i februari–mars, men det dröjde till den damallsvenska premiären mot Piteå den 24 mars. Då gjorde mittfältaren ett inhopp i den 66:e minuten. Seger startade i den efterföljande matchen mot Linköping, men blev utbytt i den 56:e minuten.

Hon var sedan med under landslagssamlingen i april och hoppade in i den 76:e minuten mot Danmark den 7 april. I träningslandskampen mot Norge den 11 april blev Seger inbytt i den 62:a minuten, men fick kliva av bara 14 minuter senare med en muskelbristning i vaden.

Sedan dess har det blivit ett inhopp – den 28 maj mot Kif Örebro – i den 71:a minuten. I omgången före satt Seger på bänken hela matchen mot Hammarby.

Totalt har Seger varit utanför Rosengårds trupp i 12 av 16 damallsvenska matcher denna säsong.

Sista chansen till spel innan VM i Nya Zeeland och Australien är fredagen den 7 juli hemma mot Linköping. Därefter tar damallsvenskan VM-uppehåll.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons