Annons

Sverige föll tungt i finalen: "Spelade inte bra"

Sverige hade chansen att utföra mirakel.
Man tog den inte.
De svenska volleybolldamerna förlorade sin historiska första Golden League-final mot Ukraina med 0–3 i set.
"Ukraina förtjänade vinsten", säger förbundskaptenen Lauri Hakala.
Volleyboll • Publicerad 6 juli 2023
Sverige lyckades inte besegra Ukraina i den första finalen. Arkivbild.
Sverige lyckades inte besegra Ukraina i den första finalen. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Sverige har gjort succé under årets turnering efter att smått sensationellt nått en historisk första final. Så långt har man aldrig gått tidigare.

Det är en kulmination på ett osedvanligt framgångsrikt svenskt volleybollår där damlandslaget avancerat hela vägen från den lägre Silver League-divisionen till final i Golden League.

Annons

Där väntade en ny tuff utmaning för svenskorna i form av dubbla möten med Ukraina. Det första spelades i rumänska Piatra Neamt, på grund av den ryska invasionen av den svenska finalmotståndaren.

Men där gick det inte lika lätt för Sverige.

"Hade inget tålamod"

"Ukraina förtjänade vinsten i dag. Vi visste väl att vi möter ett bra lag och att de är ute efter oss. Och så var det, de kom ut bestämt och spelade ett aggressivt spel. Samtidigt spelade vi inte alls en bra match och hade inget tålamod i vårt spel", säger Lauri Hakala till förbundets hemsida.

Sverige fick en tung start och hamnade i tidigt underläge. Det kunde man inte repa sig från och förlorade första set med 15–25.

Det såg bättre ut i det andra, som blev en jämnare historia. Svenskorna hämtade upp till likaläge men Ukraina var starkast när det väl skulle avgöras och vann med 25–21.

I det tredje hade Sverige en till synes trygg ledning innan Ukraina visade sig vara det bättre laget för dagen, tog setet med 25–19 och vann matchen med 3–0.

"Helt annan atmosfär"

Nu är förutsättningarna tydliga och ett smärre mirakel krävs för att vända den svenska lyckan. Men Sverige har inte gett upp än, menar förbundskaptenen.

"Fighten fortsätter. Vi behöver vinna med 3–0 eller 3–1 för att ta oss till ett avgörande Golden Set, så vi har fortfarande chansen att vinna Golden League. Det blir en helt annan atmosfär i Lund, vi kommer att ha mycket stöd från läktaren. Så klart kan vi inte bara lita på det utan behöver förbereda oss ordentligt, både vi coacher och spelarna, individuellt och som lag", säger Hakala.

Returen spelas i Lund på söndag.

Fakta: Så funkar volleyboll-turneringarna

Sverige vann European Silver League i fjol och spelar därmed i European Golden League i år.

Där väntar final mot Ukraina. Sverige inledde med att förlora med 0–3 på bortaplan. Returen spelas på söndag i Lund.

De båda finallagen i Golden League får kvala till Nations League-turneringen 2024.

Nations League är, till skillnad från de tidigare nämnda turneringarna, världsomspännande och innefattar de bästa lagen från hela världen.

Kvalet till Nations League avgörs i slutet av juli. Dit är åtta lag kvalificerat och det börjar direkt med en kvartsfinal över en match. Vid förlust där är det färdigspelat.

Vid seger väntar semifinal och därefter antingen final eller match om tredjepris. Endast vinnaren kvalificerar sig till Nations League 2024.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons