Annons

Sverige klart för åttondel i bordtennis-VM

Truls Möregårdh ordnade Sveriges andra vinst i lag-VM – och herrarnas åttondelsbiljett – i bordtennis.
Han bjöd på hela sitt register när han vann sina båda singlar i 3–1-segern mot England.
Bordtennis • Publicerad 1 oktober 2022
Truls Möregårdh. Arkivbild.
Truls Möregårdh. Arkivbild.Foto: Per Hällström/TT

Efter det att Truls Möregårdh inlett med vinst över Samuel Walker såg Liam Pitchford till att England kom in i matchen. Anton Källberg fick aldrig riktigt grepp om engelsmannen trots en del lägen, men egna misstag är kostsamma.

Kristian Karlsson spelade felfritt i de två sista seten mot David McBeath. Från 0–4 i tredje tog Kristian 14 raka poäng och totalt 22 av de 26 sista bollarna. Imponerande minst sagt, och Sverige var i ledning med 2–1.

Annons

Därefter var det dags igen för Truls Möregårdh att visa sin klass mot Liam Pitchford. Den svenske världssexan bjöd publiken på raka och diagonala forehands, visade styrka i det korta spelet som gav öppningar för att trycka med backhand i alla riktningar när läge gavs. Hans serve håller världsklass och ger honom ofta avgörande lägen direkt på returen.

"Är vårspelad"

– Nöjd med segern som helhet. Stabil vinst mot England som har en vass spelare i Liam Pitchford. Pitchford är svårspelad och Truls gör det väldigt bra att komma in och vinna båda sina matcher, säger förbundskapten Jörgen Persson till TT.

Möregårdh håller med om bilden av Pitchford.

– Liam Pitchford är en svår spelare med mycket kvalitet. Det viktigaste är att mitt fotarbete fungerar så jag kommer till med min forehand, säger han och fortsätter:

– Jag har tränat servar och har fler att ta till nu, speciellt då domarna är mer kinkiga och dömer bort en del servar. Jag tycker jag har bra variation i mitt spel och det är viktigt just mot engelsmännen som är bra i korta spelet.

Truls Möregårdhs spel för tankarna till Jan-Ove Waldner. Det förväntade är det oberäkneliga och Möregårdh har en arsenal som i mångt och mycket liknar vår bästa spelare genom tiderna. Kineserna är i alla fall förvarnade.

Nu väntar Polen på tisdag och det blir en ren gruppfinal då Polen också vunnit sina båda matcher. Seger där ger förstås en bättre lottning när det är dags för åttondelsfinaler på torsdag i nästa vecka.

Tuffare för damerna

Tidigare i dag förlorade Sveriges bordtennisdamer på nytt med minsta möjliga marginal. Portugal vann med 3–2 och därmed försvann de svenska chanserna till åttondelsfinal.

– Just nu känner jag bara tomhet, säger förbundskapten Tobias Bergman efter förlusten.

I fredags förlorade Sverige mot Rumänien med 2–3 då Matilda Hansson föll knappt i den avgörande matchen.

Annons

– Ja, det är surt, vi är enormt nära i båda matcherna, säger Bergman.

Även om Sverige vinner sista gruppspelsmatchen är lag-VM därefter över för damerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons