Annons

Sverige chanslöst i Karjalastarten

Nytt, ungt och oerfaret.
Då föll Tre Kronor pladask i öppningen av Karjalaturneringen, 1–3 mot Tjeckien.
Ishockey • Publicerad 5 november 2020
På efterkälken. Sveriges Michael Lindqvist försöker jaga ikapp tjeckiske lagkamraten från Färjestad, Vojtech Mozik.
På efterkälken. Sveriges Michael Lindqvist försöker jaga ikapp tjeckiske lagkamraten från Färjestad, Vojtech Mozik.Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Tre Kronor gjorde sin första landskamp sedan i februari på grund av coronapandemin och förbundskaptenen Johan Garpenlöv har satsat på mestadels unga talanger från SHL.

På isen mot Tjeckien fanns sju debutanter.

Annons

Det märktes.

Tre Kronors två första perioder var svaga och 0–3-underläget kunde ha varit större.

"Lovar gott"

En uppryckning i tredje perioden får förbundskaptenen att hoppas på mer i helgens matcher mot Ryssland (lördag) och Finland (söndag).

– Tredje perioden var godkänd och de två första var inte det. Vi hade sju debutanter i den här matchen och vi har flera som inte har gjort jättemånga landskamper. Det är många som är färska på internationell nivå, men de började vänja sig i tredje perioden. Det lovar gott inför matcherna i helgen, sade Garpenlöv.

Duon Max Friberg, Frölunda, och Anton Wedin, HV71, tillhör de mer erfarna och hamnade i samma kedja i tredje perioden. De drog i gång den svenska uppryckningen då Wedin spelade fram Friberg till en tidig reducering.

Duon hade massor av energi.

– Jag har aldrig gjort mål i Tre Kronor förut, så det var en pojkdröm som gick i uppfyllelse. Sedan vill man givetvis att det ska vara 4–3 och inte 1–3 i en match där man får torsk, sade han.

Kostsamma utvisningar

Tre Kronor hamnade i 0–2-underläge efter två tjeckiska mål i numerärt överläge i snabb följd i slutet av första perioden genom NHL-backen Filip Hronek, Detroit, och Hynek Zohorna.

Den tjeckiska dominansen fortsatte i andra. Debutanten Jonathan Dahlén, Timrås poängkung som är ende allsvenska spelaren i laget, träffade visserligen ribban, men sedan gjorde Jakub Galvas 3–0 sedan det svenska försvarsspelet återigen var riktigt dåligt.

Frölundas succémålvakt, debutanten Niklas Rubin, fick göra många svettiga räddningar för att hålla siffrorna nere.

Annons

Svenskarna blev överkörda både fysiskt och spelmässigt i de två första perioderna. Max Friberg fick frågan om han tror det berodde på nervositet hos alla de nya.

– Jag hoppas inte det. För mig är en av de första grejerna man ser till att göra att åka skridskor och ge hundra procent i alla närkamper. Där kan man börja, sade Friberg.

Johan Garpenlöv debuterade som förbundskapten i Karjalaturneringen i fjol och åkte då på tre raka förluster. Sedan ledde han Tre Kronor till seger i två raka turneringar.

Efter fyra raka förluster i Helsingfors kommer nästa chans att bryta Karjalaförbannelsen mot Ryssland på lördag.

Fakta: Karjalaturneringen

Så här fortsätter Karjalaturneringen efter torsdagens två inledande matcher:

Lördag: Sverige–Ryssland (12.30), Finland–Tjeckien (16.30). Söndag: Tjeckien–Ryssland (12.30), Finland–Sverige (17.30).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons