Annons

Parahoppet om VM-guldet: "Klappar lite extra"

Sverige har fått en flygande start på VM i paracykel i Portugal.
Anna Beck tog hem tempoloppet i WC3-klassen i stor stil.
Och guldmedaljen – den är inte en i mängden.
Parasport • Publicerad 10 juni 2021
Anna Beck tog nytt VM-guld i paracykel.
Anna Beck tog nytt VM-guld i paracykel.Foto: Karl Nilsson/Sveriges paralympiska kommitté

Det är inte första gången Anna Beck får kliva högst upp på pallen i VM i paracykel. 41-åringen, som tävlar för Skoghalls CK, tog redan i mästerskapsdebuten 2017 guld i linjeloppet och silver i tempoloppet. Året därpå blev det den ädlaste av valörer i båda loppen.

Men årets VM-triumf är mer speciell.

Annons

– Dels för att det är ett Paralympics som väntar och att de resultat vi sett på träning även visar sig när det gäller, säger hon.

Men framför allt är det på grund av den personliga tragedi hon och hennes familj råkade ut för i fjol.

– Vi var med om att vårt hus brann ned förra året. Det har krävts en hel del för att orka hålla fokus med tanke på allt vi har varit med om, att tvingas bygga upp ett nytt hem. Så det är en liten extra känsla eftersom att det är så mycket jobb och fokus som ligger bakom.

Anna Beck vann dagens tempolopp i WC3-klassen i stor stil, hela 30 sekunder före fransyskan Elise Marc. Tyskan Denise Schindler slutade på tredje plats, en minut och 13 sekunder bakom Beck.

Bra kvitto inför Paralympics

Ett bra kvitto inför Paralympics i Tokyo om knappt två månader.

– Hade det varit Paralympics i dag så hade jag vunnit och det ger ju en trygghet även om det kommer att bli ett helt nytt lopp i augusti. Men det är klart att det är jätteskönt att få ett bra kvitto, säger Beck som i år kommer att göra sitt första Paralympics.

Och på ett sätt är hon tacksam för att spelen sköts upp ett år.

– Vårt hus brann ju i maj förra året så det kanske fanns någon mening med att man inte skulle vara i Paralympicsförberedelser då. Det här extra året har nog gett mig mer tid att utvecklas och längta ännu mer.

Utöver Anna Beck är Henrik Marvig den andra i den svenska VM-truppen som är förhandsuttagen till Paralympics.

Nytt guld i sikte

Men innan fokus skiftas till sommarspelen i Tokyo väntar ytterligare VM-tävling – lördagens linjelopp.

Annons

– Jag ska göra mitt allra bästa för att göra ett bra lopp och har höga förväntningar på lördagen också, säger Anna Beck.

TT: Är det guld som är målet även då?

– Självklart.

VM i portugisiska Cascais avslutas på söndag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons