Annons

Svensken om att döma i EM: "Inga garantier"

Andreas Ekberg är i Istanbul och mitt i slutförberedelserna för att döma i fotbolls-EM.
Dagarna före premiären innebär en väntan på att bli tilldelad sin första match och en osäkerhet kring om han får döma med sina assisterande.
Fotboll • Publicerad 8 juni 2021
Andreas Ekberg hoppas snart få göra EM-debut och uppfylla sin seniormästerskapsdröm. Arkivbild.
Andreas Ekberg hoppas snart få göra EM-debut och uppfylla sin seniormästerskapsdröm. Arkivbild.Foto: Daniel Cole/AP/TT

Andreas Ekberg är första svenska huvuddomare i ett internationellt seniormästerskap sedan Jonas Eriksson dömde EM-semifinalen mellan Portugal och Wales (2–0) i Frankrike 2016. Tillsammans med sina assisterande Mohammed Culum och Stefan Hallbergs är Ekberg i Istanbul där samtliga 18 domarteam är samlade för fystester och förberedelser inför fredagens EM-premiär mellan Turkiet och Italien i Rom.

Han får snart reda på när han ska döma och till vilken av EM:s elva värdstäder han ska ta sig.

Annons

– Jag kan få en match i första gruppspelsomgången, eller så är jag fjärdedomare då och får min första match i andra gruppspelsomgången, säger Andreas Ekberg till TT och fortsätter:

– När man får sin första match kommer man att få ett underlag från Uefas analytiker som har analyserat de två lag som en ska döma. Två olika PDF-filer med 40 slides för båda lagen med allt från hur de har spelat tidigare, vilka spelare de har, om de har zonförsvar eller spelar man-man till om de spelar med hög backlinje och hur de gör på frisparkar och hörnor, säger han.

TT: Har du och teamet blivit garanterade någon match?

– Det finns inga sådana garantier, generellt har man minst en gruppspelsmatch per team. Det handlar så klart om prestation, vad man gör i första matchen, om det kommer fler matcher.

EM-uttagning på sms

Den 21 april presenterade Europeiska fotbollsförbundet Uefa sina 18 huvuddomare under EM. Ett av namnen var Andreas Ekbergs och han fick beskedet samma dag, via sms, om att han, Culum och Hallberg tagits ut.

– Det är helt fantastiskt i och med att vi inte trodde på att vi skulle få komma till EM så här tidigt, säger Ekberg.

36-åringen från Lund är rutinerad och har varit ordinarie allsvensk domare de senaste tio åren. Internationellt har han dömt sedan han blev Fifa-domare 2013. Uefas besked var ändå överraskande.

"En dröm"

– EM har funnits i bakhuvudet i hela säsongen. Jag hade en förhoppning att komma dit som reservdomare, men att komma dit som huvuddomare med teamet var en dröm som var ganska långt borta ändå, om jag ska vara helt ärlig, säger han.

– Vi har gjort en väldigt bra internationell säsong, med till exempel fyra slutspelsmatcher i Europa League där vi avslutade med kvartsfinalen mellan Arsenal och Slavia Prag. Under den här tiden har vi byggt upp Uefas förtroende för oss för att bli uttagna till EM.

Jonas Eriksson, som i det senaste Europamästerskapet dömde tillsammans med assisterande Daniel Wärnmark och Mathias Klasenius, har varit ett stöd för Ekberg i uppladdningen.

Annons

– Med den erfarenheten Jonas har så är det jätteviktigt för mig att prata och bolla saker med honom, självklart.

Domarbasen flyttas till London

Redan före pandemin stod det klart att EM, som skulle ha arrangerats redan förra året, skulle bli en logistisk utmaning med matcher utspridda över hela Europa. Samtliga domarteam utgår från en bas på en hotellanläggning i Turkiet.

– Vi kommer ju att vara stationerade i Istanbul, med restriktioner kring att lämna hotellet. Det kommer att var väldigt mycket säkerhet kring allting, så klart, säger Ekberg och fortsätter:

– Sedan flyger vi ut och dömer och sedan flyger vi tillbaka. Inför kvartsfinalerna flyttas basen till London eftersom att de flesta slutspelsmatcherna kommer att gå där.

Fakta: Andreas Ekberg

Född: den 2 januari 1985 (36 år)

Bor: Lund

Gör: Professionell fotbollsdomare och utbildad polis

Fifa-domare: Sedan 2013

Assisterande domare: Mohammed Culum, Arlöv, och Stefan Hallberg, Harestad, sedan fem år tillbaka.

Allsvensk domardebut: den 29 augusti 2007 när han ersatte en skadad Daniel Stålhammar i mötet Gais–Gefle (1–0). Ekberg blev då yngste domare i herrallsvenskan någonsin, 22 år och 7 månader gammal.

Övrigt: Prisad som Årets domare i Sverige två gånger (2013, 2018).

Fakta: Andreas Ekberg

Anders Frisk

Blev historisk när han som förste, och hittills ende, svensk dömde EM-finalen 2000 mellan Frankrike och Italien (2–1 efter så kallat "golden goal" i förlängningen) på Feijenoordstadion, även kallad De Kuip, i Rotterdam, Nederländerna.

Julia Magnusson

Sveriges senaste domare i ett internationellt fotbollsmästerskap på seniornivå, VM i Frankrike 2019. Gjorde en match när hon var assisterande i gruppspelsmötet mellan Sydafrika och Tyskland (0–4) i Montpellier.

Jonas Eriksson

Sveriges meste mästerskapsdomare. Dömde två matcher under EM i Ukraina och Polen 2012, tre matcher VM i Brasilien 2014 och tre matcher under EM i Frankrike 2016. VM-åttondelsfinalen mellan Argentina och Schweiz (1–0 efter förlängning) i São Paulo och EM-semifinalen mellan Portugal och Wales (2–0) i Lyon var två av hans matcher.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons