Annons

Svenska VM-stjärnorna tvingades visa sina kön

De svenska landslagsspelarna tvingades bokstavligen dra ner byxorna för att bevisa att de var kvinnor i samband med fotbolls-VM 2011.
Det skriver den tidigare mittbacksstjärnan Nilla Fischer i en ny bok.
– Ingen trevlig upplevelse, säger Fischer.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2023
Nilla Fischer i en närkamp med en amerikansk spelare under VM 2011. Arkivbild.
Nilla Fischer i en närkamp med en amerikansk spelare under VM 2011. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I samband med VM 2015 rapporterade tyska Bild att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) krävt könsintyg från samtliga spelare inför mästerskapet. Men det kravet var inget nytt, enligt Nilla Fischer.

Redan fyra år tidigare, inför världsmästerskapet i Tyskland, lade Fifa fram kravet att samtliga deltagande nationer skulle "bevisa" att deras spelartrupper består av endast kvinnor.

Annons

Händelsen beskrivs i Fischers "Jag sa inte ens hälften", som når bokhyllorna den här helgen:

"Jag kokar"

"Jag kokar när jag får höra om det mycket uppseendeväckande kravet. Mitt under VM vill Fifa-pamparna alltså att vi ska visa upp våra kön. Vi blir tillsagda att de närmsta dagarna inte raka oss 'där nere' och sedan ska vi visa våra könsorgan för landslagsläkaren. Ingen fattar det här med rakningen men vi gör som vi blir tillsagda och undrar vad det egentligen är som händer".

Den dåvarande landslagsläkaren Mats Börjesson säger till Aftonbladet att Fischer minns fel, att könstesterna inte gjordes under VM utan före.

Därför har ingen berättat

Kort före VM 2011 släppte Fifa nya bestämmelser kring könstillhörighet och hur man ska gå till väga om man vill kontrollera någons kön. Men enligt Fischer var det först efter att rykten började spridas om att det skulle finnas manliga spelare i Ekvatorialguineas trupp, som Fifa ställde kravet på omedelbara tester.

– Fifa gör inte så här för att vara taskig mot någon. Idrottsrörelsen har försökt skapa rättvisa för tjejer, för att man inte ska träna ett helt liv och så kommer det in någon som har en orimlig fördel, säger Börjesson.

Sättet som det skedde på var gränslöst, enligt Fischer. Det är troligen därför som ingen av spelarna har berättat om det förrän nu.

– Vi insåg att då skulle det bli det enda vi fick prata om. Som jag skriver i boken var det ingen trevlig upplevelse. Det är ingenting som jag vill dela med mig av mitt under ett mästerskap, säger Fischer.

"Kränkande"

Hon beskriver hur det gick till: en landslagsläkare knackade dörr och med hjälp av en kvinnlig sjukgymnast genomfördes ”undersökningen”.

"Jag förstår vad jag måste göra och drar snabbt ner träningsbyxorna och trosorna på samma gång. Sjukgymnasten nickar och säger 'japp' och tittar sedan ut på läkaren som står med ryggen vänd mot min dörröppning. Han gör en anteckning och går vidare i korridoren för att knacka på nästa dörr. När alla i vårt lag är kontrollerade, det vill säga har fått blotta fittan, kan vår landslagsläkare skriva under på att det svenska damlandslaget i fotboll endast består av kvinnor."

TT: Hur var det att gå igenom?

Annons

– Vi hade en väldigt trygg miljö i landslaget. Så det var väl den bästa miljön att göra det i. Men det är en oerhört konstig situation och överlag inte ett bekvämt sätt att göra det på. Men under den tiden var det bara att inse att om vi vill fortsätta spela så är det det här som krävs.

– Men om du ska bevisa ditt kön så gör du det inte på det här sättet. Det är ju ett kränkande sätt.

TT: Har det förekommit något liknande under andra mästerskap?

– Nej, varken före eller efter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons