Annons

Svenska stjärnan överlägsen i tuffa loppet

Seger i tremilsloppet i SM för en vecka sedan. Skidstjärnan Ebba Andersson hade sedan krafter kvar och vann överlägset långloppet Reistadløpet i Norge över fem mil.
Skidor • Publicerad 2 april 2022
Ebba Andersson. Arkivbild.
Ebba Andersson. Arkivbild.Foto: Jens Ökvist/TT

Ebba Andersson gjorde precis som i fjol då hon efter den ordinarie säsongen körde ett långlopp – i Vålådalen – som hon vann. Hon blev den första svenskan att vinna Reistadløpet, som ingår i långloppscupen Ski Classics.

– Jag hade goda minnen av långloppet jag körde förra året med Lag 157 och kände att jag ville dra iväg till Norge till dem, säger Andersson om skälet till att hon tog sig an det tuffa loppet i närheten av Tromsö, med en brutal stigning på nästan 500 meter.

Annons

– Det var också ett ganska utmanande väder. Det snöade mycket och blåste även en del. Det var verkligen tufft där ute. Jag försökte ha fokus framåt och försöka klara att stå distansen ut. Det är också en utmaning för mig, jag är inte jättevan att köra de här distanserna.

Drog ifrån uppför

Norges förra skiddrottning Marit Bjørgen kom tvåa, 54 sekunder efter Andersson och Astrid Øyre Slind kom trea, 3.52 minuter efter segrarinnan. Anderssons landslagskompis Emma Ribom kom fyra, drygt sju minuter efter.

Andersson drog ifrån efter en mils åkning.

– Jag tänkte att jag skulle försöka nyttja den styrka jag har uppför och då var det ett bra tillfälle att sätta fart redan i den allra tuffaste stigningen. Sen var jag väldigt ödmjuk att de skulle komma ikapp allt eftersom. Men jag klarade av att stå emot och är nöjd med dagens seger.

Hon fick inte så många tidsangivelser längs med vägen.

– Så jag kunde aldrig riktigt slappna av och tro att det skulle hålla hela vägen. Och med tanke på att jag gick i fronten var jag osäker på hur mycket de bakifrån kunde gynnas av att jag gick först. Det gällde bara att ha fokus på uppgiften och prestera så bra jag kunde ända in i mål, säger Andersson.

Tog in på slutet

Hon ledde med 1.43 före Slind efter knappt halva loppet. Hon drygade sedan ut försprånget upp till 33,3-kilometersmarkeringen då ledningen till Bjørgen var 2.24. Norskan, som efter avslutad landslagskarriär satsat på långlopp, tog sedan in ordentligt på slutet.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd. Det var tungt men det var lika för alla. Jag är gammal och seg så jag håller ut. Jag var beredd på att hon skulle sticka, hon var en av favoriterna, säger Bjørgen till NRK, om Ebba Andersson.

Den nuvarande norska skiddrottningen Therese Johaug, som meddelat att landslagskarriären nu är över, skulle ha varit med i Tromsö-loppet. Hon tvingades dock lämna återbud på grund av en fotledsskada.

Det blev en norsk trippel i herrklassen. Martin Løwstrøm Nyenget vann före Tord Asle Gjerdalen och Mikael Gunnulfsen. Svensken Eric Rosjö kom fyra, drygt tre minuter efter segraren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons