Annons

Svenska skidstjärnornas hot – kan bojkotta VM

Allt fler signaler kommer om att öppna för ryska idrottare att tävla internationellt igen. Om det blir verklighet är svenska skidstjärnorna Maja Dahlqvist och Linn Svahn beredda att bojkotta VM.
Skidor • Publicerad 10 oktober 2022
"Det är skamligt", säger Linn Svahn om diskussionerna om att låta ryssar och belarusier tävla internationellt igen.
"Det är skamligt", säger Linn Svahn om diskussionerna om att låta ryssar och belarusier tävla internationellt igen.Foto: Adam Ihse/TT
Maja Dahlqvist tycker i dag att det är självklart att bojkotta VM i Planica om skidåkare från Ryssland och Belarus får vara med.
Maja Dahlqvist tycker i dag att det är självklart att bojkotta VM i Planica om skidåkare från Ryssland och Belarus får vara med.Foto: Erik Mårtensson/TT

Den senaste tiden har det kommit allt fler signaler från idrottsvärlden om att öppna internationellt för ryska och belarusiska idrottare, trots att kriget i Ukraina fortsätter.

Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK), sade nyligen till den italienska tidningen Corriere della Sera:

Annons

– Vi måste se över när vi kan utföra vårt uppdrag igen, att ha alla tillbaka och under vilket format. Det handlar om att få idrottare med ryskt pass som inte stödjer kriget tillbaka till tävlingarna.

Då hade Internationella skid- och snowboardförbundets (Fis) generalsekreterare Michel Vion redan öppnat dörren för ryska och belarusiska skidåkare:

– Kanske kan vi hitta en lösning till december. Eller inför VM här i Planica, det skulle också kunna vara ett bra alternativ, sade Vion vid ett seminarium i Planica.

Svahn: ”Bojkott”

Denna utveckling har fått svenska stjärntrion Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson, som nu är på läger på Mallorca, att reagera starkt:

– Det är skamligt, det är inte okej. Så länge som Ryssland för krig mot Ukraina måste vi ta avstånd från det och inte välkomna ryska deltagare. Jag tycker det är en tydlig ståndpunkt som idrotten ska ha. Tyvärr hänger idrott och politik ihop, säger Svahn.

TT: Är du redo att bojkotta VM i Planica om skidåkare från Ryssland och Belarus får delta?

– Ja, det skulle jag. Här och nu skulle jag tveklöst vara beredd på det. När man sedan står där hoppas jag man skulle agera på samma sätt som jag tänker här och nu. Absolut, svarar Linn Svahn.

Dahlqvist vill bojkotta

När Maja Dahlqvist får samma fråga om VM-bojkott svarar hon:

– Ja, absolut, det är så jag tycker de flesta resonerar just nu. Detta är någonting som är större än sporten. Sedan kommer det, när man står där på plats, bli ett beslut att ta. Som det är nu är det självklart med bojkott.

Maja Dahlqvist är kritisk till utvecklingen att stora idrottsförbund diskuterar att låta idrottare från Ryssland och Belarus komma tillbaka.

Annons

– Det är helt fel. Jag förstår inte hur de resonerar när de tänker på att ta med ryssarna när det är fortsatt krig. Det är samma situation som när vi stängde av dem. Jag ser ingen anledning att ta med dem.

"Hela världens ansvar"

Frida Karlsson säger att hon inte bestämt sig för om hon är beredd att gå så långt som att bojkotta VM. Samtidigt konstaterar hon:

– Det är hela världens ansvar att göra någonting, ta ställning och inte låta dem vara med så länge som kriget pågår.

Ola Strömberg, förbundsdirektör i Svenska skidförbundet, känner sympati med åkare som är oroliga för att skidåkare från de berörda länderna ska tillåtas tävla internationellt igen.

– Om det nu blir så att ryssar, i dagsläget, skulle komma tillbaka och tävla har jag full förståelse att andra åkare tycker det känns jätteobekvämt och alla värdeord man kan sätta in där, säger Strömberg.

"Helt förkastligt"

Nyligen hade Fis ett planeringsmöte i Zürich och officiellt sades det att Rysslandsfrågan inte var någon programpunkt. Men Ola Strömberg säger att detta är en mycket aktuell fråga inom Fis:

– Det är uppe på tapeten hela tiden, mer eller mindre. Men jag tror inte det har varit ett officiellt ämne i Zürich, utan att veta, för jag var inte där själv.

Ola Strömberg fortsätter:

– Michel Vions uttalande om att det är dags att Ryssland kommer tillbaka eller att man planerar för det, klart den frågan är uppe på vår agenda eftersom vi tycker den är helt förkastlig att ens börja diskutera.

Den 22 oktober ska Fis besluta om Rysslands och Belarus deltagande i vinter.

Fakta: Så har skidsporten hanterat Rysslandsfrågan

I samband med Rysslands invasion av Ukraina i februari fanns en stor enighet i idrottsvärlden om att stänga ute idrottare, ledare och delegater från Ryssland och Belarus. Men den senaste tiden har denna enighet börjat spricka, inte minst inom skidåkningen.

Här är turerna:

+ 24 februari: Ryssland invaderar Ukraina.

+ 27 februari: Vasaloppet stoppar skidåkare från Ryssland och Belarus.

+ 1 mars: Ryska skidlandslaget lämnar norska Drammen och åker hem till Ryssland efter norska arrangörernas krav på att de inte ska få delta i världscupen i Drammen och Holmenkollen.

+ 1 mars: Efter mycket kritik beslutar Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) att stoppa skidåkare från Ryssland och Belarus.

+ 26 maj: Ryskan Jelena Välbe ställer upp för omval i Fis styrelse, men blir utröstad.

+ 21 september: Fis generalsekreterare Michel Vion öppnar för ryskt deltagande i världscup och VM.

+ 23 september: Sveriges olympiska kommitté (SOK) skriver, tillsammans med övriga nordiska nationella idrottsorganisationer, ett öppet brev till den internationella olympiska och paralympiska rörelsen om vikten av att hålla fast vid restriktionerna mot idrottare från Ryssland och Belarus.

+ 29 september: Fis vice generalsekreterare Niklas Carlsson säger till TT att det är självklart att alla länder ska kunna tävla internationellt, "frågan är när”.

+ 30 september: I en intervju med i italienska Corriere della Sera öppnar IOK:s ordförande Thomas Bach för en comeback för ryska idrottare. "Det handlar om att få idrottare med ryskt pass som inte stödjer kriget tillbaka till tävlingarna", säger Bach.

+ 30 september: SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo blir avbruten i talarstolen när han motsätter sig att ryska och belarusiska representanter tillåts delta i ett möte med Europeiska olympiska kommittén.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons