Annons

Svenska OS-larmet: "Lever på existensminimum"

Av jämförbara länder i Norden och Europa är Sverige det land som har minst pengar att fördela till elitidrott.
Det visar en internationell forskningsstudie.
"Sverige satsar 50 procent mindre på olympisk idrott än exempelvis Norge och Danmark", säger SOK:s ordförande Mats Årjes.
Idrott • Publicerad 7 oktober 2022
Den svenska truppen går in under invigningen av OS i Peking 2022. Arkivbild.
Den svenska truppen går in under invigningen av OS i Peking 2022. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Den internationella forskningsstudien SPLISS har jämfört hur mycket resurser länder lägger på elitidrott. Och studien visar att Sverige ligger långt efter länder som Schweiz, Polen, Nederländerna, Nya Zeeland och Danmark.

"Vi ser i internationella jämförelser att vi i Sverige satsar 50 procent mindre på olympisk idrott än exempelvis Norge och Danmark. Storbritanniens seglingssatsning har mer resurser än SOK:s stöd till alla olympiska idrotter", säger Mats Årjes, ordförande för Sveriges olympiska kommitté, SOK, i ett pressmeddelande.

Annons

SOK hade tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) 233 miljoner att spendera under fjolåret. Schweiz gavs fyra så mycket pengar. Nederländerna tredubbelt.

Nu ska SOK och deras medlemmar kraftsamla. Kommittén menar att det totala stödet till elitidrott i Sverige behöver fördubblas.

"Vi som sitter i SOK:s styrelse har fått ett tydligt uppdrag av de olympiska specialförbunden. Vi behöver hitta mer resurser. I dag har vi många aktiva som satsar mot världstopp som lever på existensminimum i sin strävan att kämpa om medaljer i OS eller VM", säger Mats Årjes.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons