Annons

VM-silver efter kaosmatchen: "Var fan sur"

Småskadad och inte i toppform. Ändå lyckades judospelaren Tommy Macias ta silver i VM i Budapest. Det bådar gott inför OS.
Judo • Publicerad 8 juni 2021
Tommy Macias. Arkivbild.
Tommy Macias. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Macias, 28, är den andra svenska judokan som tagit VM-silver, Elisabeth Karlsson var den första 1986. Med tanke på att Macias har EM-guld och EM-brons också anser judoförbundet att Macias är den främsta svensken genom tiderna.

I finalen i 73-kilosklassen i Budapest förlorade han mot Lasja Sjavdatuasjvili, Georgien, som tog sitt första VM-guld men har både OS-guld från 2012 och OS-brons från 2016 på meritlistan.

Annons

– Jag har vunnit mot honom tidigare, men också förlorat. I dag var han lite vassare. Jag åkte på tre varningar, det är surt men är sånt som händer, säger Macias.

– Den sista varningen var lite larvig, jag hade hoppats att domaren såg att han gjort en fuling precis innan, men det gjorde han inte.

I semifinalen slog Macias ut japanen Soichi Hashimoto. Den matchen är Macias allra mest nöjd med under den långa tävlingsdagen.

– Han är rankad etta i världen. Och matchen var väldigt kaotisk, säger Macias.

Behöll fokus

Han berättar att han i avgörandet i matchen, när första poängen skulle ge seger, kastade japanen – men fick ingen poäng för det. Sedan blev Macias avknuffad av mattan, men fick själv en varning för det, innan domslutet ändrades och Hashimoto fick varningen i stället.

– Jag var fan sur då men behöll fokus. Det är jag stolt över.

Macias är sedan tidigare klar för OS. Svensken, som har EM-guld och två EM-brons, åker till Tokyo med ett färskt VM-silver på meritlistan.

– Det kommer att kännas jädrigt bra, jag tror att det kommer att ge mycket självförtroende på mattan i OS.

Överbelastningsskada

Tills dess ska han också toppa formen. För det kunde han inte göra inför VM på grund av en skada.

– Jag tror att det var en överbelastningsskada i underarmen, min starka arm, den högra. Jag har inte kunnat träna som jag velat. Så jag tror inte att jag var i toppform här på VM. Förhoppningsvis är jag i bättre form till OS.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons