Annons

Svenska frågetecknet inför EM: Mittbackarna

Pontus Jansson är sliten, Filip Helander har börjat landslagssamlingen med rehabilitering och Andreas Granqvist är inte tänkt att spela i EM.
Ger det Marcus Danielson en fördel i kampen om en startplats i premiären?
Fotboll • Publicerad 3 juni 2021
Marcus Danielson startade mot Finland i förra veckan.
Marcus Danielson startade mot Finland i förra veckan.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I den bästa av världar hade förbundskapten Janne Andersson haft fem mittbackar i full träning under veckans EM-läger i Stockholm. Verkligheten ser annorlunda ut.

+ Pontus Jansson, som var med och spelade upp Brentford i Premier League i helgen, är sliten och ser inte ut att kunna spela lördagens EM-genrep mot Armenien.

Annons

+ Filip Helander var inte med i Båstad förra veckan då han rehabiliterade sitt knä, något han fortsatte med under tisdagen. Däremot räknar Janne Andersson med att han kan träna med laget senare i veckan.

+ Andreas Granqvist har varit med under hela samlingen men är inte tänkt att spela.

Det gör att Janne Andersson i dagsläget har två hela mittbackar: Victor Nilsson Lindelöf, given i mittlåset i EM-premiären mot Spanien, och Marcus Danielson, som startade träningsmatchen mot Finland i lördags.

"Bra för Marcus"

TT: Med så många mittbackar som inte har kunnat vara med, är det en fördel för Danielson som har varit med hela samlingen?

– Jag tror att det är bra för oss och för Marcus eftersom han inte har kunnat vara med på en del samlingar då han inte har blivit tillåten att åka, säger Janne Andersson om Dalian-proffset som inte blev släppt till VM-kvalsamlingen i mars.

– Så just i hans fall har det varit extra nyttigt att vara med.

Sveriges EM-premiär mot Spanien spelas den 14 juni i Sevilla. Men när det kommer till den slitne Jansson och den skadade Helander är Janne Andersson inte orolig.

– För mig har vi mittbackar som är friska nog att kunna spela när EM börjar, annars hade vi inte tagit ut dem. De ska inte vara piggast i dag eller på lördag, och Pontus är så bra att han konkurrerar om en plats i EM, säger Andersson.

– Pratar man om Helander så är det en skada som han har haft men som ska vara borta. Det är mer att han ska stegras in i fotbollen, så han ska också vara spelklar (till premiären).

"Känner vårt spelsätt"

Jansson och Helander är också spelare som är familjära med det blågula sättet att spela fotboll.

Annons

– Om en ny spelare hade den bakgrunden hade jag nog inte tagit ut honom, men nu har Pontus och Filip varit med i vår landslagstrupp hela vägen, sedan september 2016. Det är spelare som väl känner till vårt spelsätt, säger Andersson.

Och vid mer extrema situationer finns det även andra spelare som kan hoppa in och vikariera, menar förbundskaptenen.

– Vi har Mikael Lustig och Gustav Svensson som kan spela mittback i en situation när alternativen är slut, som till exempel när alla byten är gjorda. Jag känner att vi har bra täckning och hade spelare varit skadade så hade jag inte tagit ut dem.

Fakta: Sveriges mittbackar

Fem mittbackar är uttagna i Janne Anderssons EM-trupp.

Victor Nilsson Lindelöf, 26 år, Manchester United, 40 A-landskamper/3 mål.

Marcus Danielson, 32, Dalian Yifang FC, 8/2.

Pontus Jansson, 30, Brentford, 30/0.

Filip Helander, 28, Rangers, 15/0.

Andreas Granqvist, 36, Helsingborg, 88/9.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons