Annons

Succéjunioren: "Jag är väldigt stolt"

Den sista tävlingsdagen på världscuptävlingarna i Idre bjöd på svensk succé. Seger i både dam- och herrklassen i stafetterna. Samtidigt fullbordade Hanna Lundberg sitt genombrott.
Orientering • Publicerad 15 augusti 2021
Hanna Lundberg har slagit igenom under tävlingarna i Idre.
Hanna Lundberg har slagit igenom under tävlingarna i Idre.Foto: Nisse Schmidt/TT
Hanna Lundberg jublar efter segern på medeldistansen.
Hanna Lundberg jublar efter segern på medeldistansen.Foto: Nisse Schmidt/TT

Hanna Lundberg, 19, kom till världscuptävlingarna i Idre som en doldis. Men efter helgens tävlingar har junioren slagit igenom med dunder och brak.

– Det är mycket känslor, säger hon efter att ha gått i mål efter söndagens stafett.

Annons

– Jag är väldigt stolt över det jag gjort i helgen, väldigt nervös och överladdad inför alla lopp. Jag har fått jobbat med det mentala. Jag har gjort tre bra lopp!

I långdistansen var det nära att hon fick kliva upp på pallen, men hon slutade fyra. På medeldistansen var det dock ingen som kunde stoppa Lundberg, som tog sin första världscupseger.

– Där kan jag inte kapa många sekunder, man har få såna lopp, om ens något under ett år, berättar hon.

Svensk dubbel

I söndagens stafett gjorde hon ytterligare ett bra lopp och växlade över som tvåa, endast slagen av det svenska andralaget.

– Det är ganska tunga ben. Helt okej men inte som de andra dagarna och lite svajigt tekniskt, men jag är nöjd.

Lundberg växlade över till Karolin Ohlsson som framför allt tampades med det svenska andralagets Sara Hagström om segern.

– Alla är kompisar, så jag hoppas bara ett svenskt lag vinner, säger Lundberg.

Och svensk seger blev det, en dubbel sådan. Det svenska andralaget med Emma Bjessmo, Johanna Öberg och Sara Hagström tog hem segern före Lisa Risby, Hanna Lundberg och Karolin Ohlsson i det svenska förstalaget.

Men Hanna Lundberg lämnar Idre med mersmak.

– Jag kommer ta med mig att jag kan prestera när jag vill. Farten räcker långt, det gäller att få det tekniska att funka bara. Och att det är en helt fantastisk känsla att springa världscup.

Svensk herrseger

Annons

Även på herrsidan blev det svensk seger genom det svenska förstalaget; Albin Ridefeldt, Simon Hector och Gustav Bergman. Den sistnämnde sprang hem segern efter en rafflande spurtstrid med Kasper Fosser från Norge.

– Han (Fosser) hade gått lite hårdare än jag på sista varvet, det hade kunnat bli en hårdare spurt om vi hade haft samma utgångsläge, säger Bergman i SVTs sändning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons