Annons

Svensk begäran till Fifa: Stryk varningarna

Vinner landslaget inte VM-kvalgruppen väntar playoffspel i mars.
Då hänger varningarna från kvalspelet med.
Fotboll • Publicerad 2 november 2021
Alexander Isak är en av de svenska spelarna som står på en varning i VM-kvalet. Arkivbild.
Alexander Isak är en av de svenska spelarna som står på en varning i VM-kvalet. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Inför kvalavslutningen mot Georgien och Spanien står elva svenska spelare på en varning. Åtta av de varnade spelarna ingår i den trupp Andersson offentliggjorde på tisdagen

Ett gult till innebär en matchs avstängning. Skulle samtliga spelare undvika varningar i de två återstående kvalmatcherna går ett svårt varningsbelastat landslag in i ett eventuellt playoff i mars.

Annons

Där väntar två matcher för att nå VM-slutspelet i Qatar.

Stöd från Norge och Finland

Genom generalsekreteraren Håkan Sjöstrand har fotbollförbundet skrivit till Fifa med önskemålet om att nollställa varningarna inför playoffspelet.

Norge och Finland har kontaktats och stöttar Sveriges begäran. Landslagschefen Stefan Pettersson hoppas få med sig fler nationer.

– Det är osportsligt på det sättet att man kommer inte att kunna ha sina bästa spelare med sig. Vi ser det som två olika tävlingar, dels ett gruppspel och sedan semifinal och final i tre olika playoffgrupper.

– Att man då ska ha varningar in i det spelet är i vår värld väldigt märkligt. I den perfekta världen stryks varningarna efter gruppspelet, säger Pettersson som inte känner till om Fifa svarat på Sveriges synpunkter.

"Jättekonstigt"

Janne Andersson är mycket kritisk till att kvalets varningar inte nollställs.

– Jag hoppas att man får till en ändring, men som det står nu i reglerna är det som det är. Vi fick reda på det för ett par veckor sedan.

– Det är olika antal lag i grupperna, vilket gör att man kan belastas med olika antal varningar. Rent generellt gynnas vi av att vi är i en femlagsgrupp, men bara det tycker jag är osportsligt. Dessutom är det så att två playoff-lag kommer från Nations League. Ett playoff är en ny tävling med nya lag. Jag tycker det är jättekonstigt att det har kunnat bli på det här sättet, säger förbundskaptenen.

Fakta: Varnade svenska landslagsspelare

Elva spelare står på en varning i VM-kvalet:

Ludwig Augustinsson

Zlatan Ibrahimovic

Kristoffer Olsson

Alexander Isak

Emil Krafth

Viktor Claesson

Filip Helander

Isaac Kiese Thelin

Victor Nilsson Lindelöf

Marcus Danielson

Mattias Svanberg

Albin Ekdal är avstängd mot Georgien och Dejan Kulusevski avtjänade sin avstängning mot Grekland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons