Annons

Sundling om resandet: "Det känns obehagligt"

Världseliten i längdskidor ska tävla i åtta olika länder. Samtidigt tar den globala pandemin ny fart. Med tre veckor till premiär är det fortfarande oklart om och hur tävlingarna blir av.
Längdskidor • Publicerad 8 november 2020
Jonna Sundling vill ta revansch på VM i vinter. Arkivbild.
Jonna Sundling vill ta revansch på VM i vinter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska längdskidåkaren Jonna Sundling laddar just nu för premiären i finska Ruka 27–29 november.

Men att ge sig ut i en världscupcirkus som just nu ser ut att gå i åtta olika länder under en pågående pandemi gör Sundling orolig. Nästa vecka väntas besked från norska myndigheter om VC-tävlingen i Lillehammer i december kan arrangeras.

Annons

Flera profiler har kritiserat Internationella skidförbundet (Fis) och tävlingsschemat. Bland annat norska stjärnan Maiken Caspersen Falla.

– De utsätter oss utövare och stödapparaten för extrem risk genom att köra det nuvarande schemat. Det känns väldigt offensivt, och kanske lite naivt, av Fis att köra en vanlig kalender, säger hon.

"Känns obehagligt"

Jonna Sundling stämmer nu in.

– Helt ärligt så tycker jag det känns obehagligt. Speciellt nu när det börjar blåsa upp igen och det har börjat bli väldigt mycket ute i Europa. Det känns inte så jättekul. Jag hoppas vi kan lösa det på ett bra sätt, säger Jonna Sundling om att resa runt på tävlingarna.

TT: Tycker du att ni åkare blir lyssnade på om er oro?

– Jo, men det tycker jag. Alla gör ju så gott de kan för att få det att funka. Jag får lita på det.

Fis har sagt att schemat kan komma att ändras. Tävlingar kan flyttas eller till och med strykas ur kalendern, enligt Fis längdchef Pierre Mignerey.

Åkare kan stoppas

Ständig testning, munskydd och strikta protokoll är bara några av de saker som väntar under säsongen.

– Det kan nog ta lite fokus i början. Det är lika för alla, men ingenting kommer att bli som vanligt den här säsongen, man kommer behöva tänka till, säger Sundling.

Dessutom kommer det eventuellt att råda inreseförbud i och för olika länder. Något som gör att åkare kan stoppas från att tävla.

Annons

– Det är inte rättvist såklart. Det blir inga roliga tävlingar heller om inte alla länder kan vara med. Längdskidor är inte en jättestor sport, vi måste ha med alla för att det ska bli kul och intressant att kolla på. Det gäller att många kan vara med, annars blir det ingen världscup.

Bröt staven på VM

Förra säsongen avbröts i förtid och det har funnits mycket tid för träning. Kanske lite för mycket tid. För under hösten har Sundling tvingats slå av på tempot.

– När man blir så där sliten så märker man det på kroppen. Man blir trött. Man orkar inte åka lika fort och man märker det på pulsen. Känslan sa att "nu måste du ta och dra i handbromsen Jonna". Men jag hoppas att jag vänt i tid och att jag hittar formen nu.

Speciellt hoppas Sundling hitta formen till VM i Oberstdorf. Där får hon chansen att ta revansch efter det snöpliga stavbrottet i sprintfinalen på VM i Seefeld 2019 när hon hade medaljläge.

– Jag siktar främst mot VM i år. Det var ju otroligt olyckligt och det var inte kul. Men det blev lite som bränsle för kommande VM. Jag har revanschlust och vill göra det här jobbet så bra som möjligt. Jag vill kunna vara där uppe och fajtas om pallplatserna.

Fakta: Världscupen i längdskidor

27–29 november: Ruka, Finland.

4–6 december: Lillehammer, Norge

12–13 december: Davos, Schweiz

19–20 december: Dresden, Tyskland

1–10 januari 2021: Tour de Ski i Val Müstair, Schweiz och Toblach/Val di Fiemme, Italien

16–17 januari: Ulricehamn, Sverige

23–24 januari: Lahtis Finland

30–31 januari: Falun, Sverige

20–21 februari: Nove Mesto, Tjeckien

23 februari–7 mars: VM i Oberstdorf, Tyskland

12–14 mars: Oslo, Norge

19–20 mars: Peking, Kina

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons