Annons

Sundhage övertygad: Sverige tar OS-guld

Sverige skriver fotbollshistoria och bryter den 37-åriga guldtorkan genom att vinna OS-finalen i Tokyo.
I alla fall om man ska tro Pia Sundhage.
Fotboll • Publicerad 5 augusti 2021
Pia Sundhage. Arkivbild.
Pia Sundhage. Arkivbild.Foto: Leo Correa/AP/TT
Pia Sundhage, trea från vänster, firade EM-guldet 1984 i Luton, England, tillsammans med bland andra Sveriges lagkapten Anette Börjesson, i mitten. Arkivbild.
Pia Sundhage, trea från vänster, firade EM-guldet 1984 i Luton, England, tillsammans med bland andra Sveriges lagkapten Anette Börjesson, i mitten. Arkivbild.Foto: UPI / TT /
Pia Sundhage under OS-kvartsfinalförlusten mot Kanada.
Pia Sundhage under OS-kvartsfinalförlusten mot Kanada.Foto: Andre Penner/AP/TT

Brasiliens nuvarande förbundskapten är hemma i Sverige på snabbvisit. Sundhages eget OS-äventyr i Japan tog slut för en knapp vecka sedan efter en straffläggningsförlust i kvartsfinalen mot Kanada.

Inför fredagens OS-final i Tokyo är Sundhage övertygad om att Sverige besegrar just Kanada och spelar hem första guldet i ett stort mästerskap på 37 år.

Annons

– Sverige kommer att vinna den här finalen och det jag är mest imponerad över, det är att man kommer från ett VM-brons (2019). Det brukar alltid bli en reaktion efter det, men de har verkligen lyckats med att prestera í två mästerskap på raken. Det är något som är riktigt spännande, och bra gjort, säger Pia Sundhage.

TT: Hörde jag dig rätt, du lät väldigt övertygad om att Sverige vinner?

– Ja, det är jag helt övertygad om, eftersom att jag själv har spelat mot Kanada. Vi har pratat om deras brister och förtjänster, och så tittar man på hur Sverige har spelat. Så, Sverige kommer att vinna.

"Fantastiskt och viktigt"

Senast Sverige tog guld i ett stort fotbollsmästerskap var i damernas första EM-slutspel. 1984 då endast fyra nationerna deltog och Sverige besegrade England i finalen som spelades i ett dubbelmöte.

Skytteligavinnaren Sundhage (totalt fyra EM-mål) gjorde då Sveriges mål i 1–0-segern på Ullevi i Göteborg och satte dit den avgörande straffen på Kenilworth Road i Luton efter att England haft 1–0 efter ordinarie tid.

Efter två OS-guld (2008 och 2012) som förbundskapten för USA vet hon vad ett vunnet mästerskap betyder för ett land.

– För det första så är det fantastiskt och det är viktigt, för man lyssnar på en vinnare; "Vad är det Sverige har gjort?", "Svensk fotboll, svensk damfotboll i det här fallet, vad är det som gör att man blir bäst?", säger Sundhage, förbundskapten för det svenska OS-silverlaget i Brasilien 2016.

"Otroligt jobbigt"

Sundhage, som i januari förlängde sitt kontrakt med Brasilien över OS-turneringen i Frankrike 2024, åker om några dagar tillbaka till Sydamerika för att förbereda landslaget inför nästa års Copa América och inför kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023.

Hon har däremot inte smält kvartsfinalförlusten i OS.

– Det där får man bearbeta för det är så mycket. Vi fattar att vi åkte ut på straffar, vi fattar att vi inte förlorade under ordinarie tid. Att vi inte tar oss till semi är otroligt jobbigt, säger hon.

Annons

TT: Du är övertygad om att du fortsätter enligt kontraktet?

– Absolut. När man tittar tittar på vad som komma skall med en hel del, hoppas vi, nya spelare känns det väldigt spännande att få vara i fotbollens land.

Fakta: Så tippar tre landslagslegendar OS-finalen

Under fredagen ställs Sverige mot Kanada i damernas OS-final i fotboll i Tokyo. TT har frågat tre tidigare landslagsprofiler kring hur finalen slutar, och alla tror på svensk seger och ett historiskt svenskt OS-guld.

+ Pia Sundhage, 61 år, 146 A-landskamper/71 mål.

Meriter (urval): EM-guld 1984, VM-brons 1991, EM-silver 1987 och 1995 samt EM-brons 1989 som spelare, OS-guld 2008 och 2012 samt VM-silver 2011 som förbundskapten för USA, OS-silver 2016 som förbundskapten för Sverige.

Man vinner med 2–1 mot Kanada.

TT: Vem avgör?

Det gör Stina Blackstenius. Hon höll på att avgöra förra OS-finalen (2016), men då blev det 1–2-förlust. Det blir tvärtom nu.

.

+ Hanna Marklund, 43, 118/6.

Meriter: VM-silver 2003 och EM-silver 2001 som spelare. Mångårig expertkommentator hos tv-kanalen TV4/C More.

Sverige vinner med 2–0.

TT: Vad har du för målskyttar?

Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö.

.

+ Lena Videkull, 58, 117/71.

Meriter: EM-guld 1984, VM-brons 1991, EM-silver 1987 och 1995 samt EM-brons 1989 som spelare.

2–1 till oss.

TT: Vem avgör?

Fridolina Rolfö verkar stark, hon kan nog avgöra. Men man kan nog välja vem som helst av de här spelarna. Stina Blackstenius eller Lina Hurtig, hon kommer kanske in och gör ju också mål.

Fakta: Så tippar tre landslagslegendar OS-finalen

1984: EM-guld

1987: EM-silver

1989: EM-brons*

1991: VM-brons

1995: EM-silver

2001: EM-silver

2003: VM-silver

2011: VM-brons

2016: OS-silver

2019: VM-brons

Fotnot: Sedan 1993 delas det inte längre något brons ut på EM.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons