Annons

Succétränaren som räknar med att få sparken

Tillbaka i SM-final efter två tuffa säsonger.
Växjös succétränare Sam Hallam, 41, berättar om de motiga åren och att han iskallt räknar med att förr eller senare få sparken.
Ishockey • Publicerad 1 maj 2021
Sam Hallam. Arkivbild.
Sam Hallam. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Växjö och Sam Hallam gör sin tredje SM-final på sex år och jagar i finalserien mot Rögle tredje guldet.

Framgångarna är anmärkningsvärda med tanke på att Växjö gjorde debut i SHL för bara nio år sedan. Sam Hallam har varit med hela vägen och har kontrakt också över nästa säsong.

Annons

Men med framgångar kommer också förväntningar.

De två senaste åren har med Växjömått inte varit bra. Det blev en sjundeplats säsongen efter senaste guldet 2018 och i fjol bara en tiondeplats.

– Det har varit tufft, men det har också varit väldigt nyttigt för oss som har varit med om det och för organisationen. Att inte ta något för givet, att ha respekt för hur mycket det krävs för att vara i toppen.

– Det har gjort att vi har blivit ännu mer beslutsamma i alla olika delar av verksamheten. Sedan är det otroligt tufft att vara där uppe år efter år, säger Hallam och pekar på både Rögle och Örebro som de senaste åren tagit kliv mot toppen.

– Konkurrensen hårdnar, säger han.

"Inget som skrämmer"

TT: Var du någon gång rädd att få sparken?

– Absolut inte rädd, det är inget som skrämmer mig. Med full respekt för hur det kommer att kännas när det sker, men absolut inte rädd. Det är en del av vår bransch. I bland är det befogat och ibland inte, säger stockholmaren.

Men en dag kommer det att hända. Det räknar Hallam iskallt med:

– När det händer mig kommer det självklart att skapa frågor och självtvivel. Det får man ta då och förmodligen komma ut mer hårdhudad på andra sidan, säger han.

Sam Hallam är nöjd över hur Växjö avslutade semifinalserien mot Örebro. Men han tycker att det finns förbättringspotential.

Annons

– Vi känner väl att vi har en större jämnhet i oss än vad vi har visat hittills. Men vi har tagit oss hit och är väldigt glada för den möjligheten.

Present till mamma

Guldreceptet mot Rögle?

– Jag vill inte säga för mycket, det är något vi jobbar med just nu, men i grund och botten kommer det ned till en-mot-en-situationer, närkampsspel och spelet framför båda målen. Sedan finns det en del taktiska direktiv som vi kommer att titta på både i vårt och Rögles spel.

Sam Hallam gjorde direkt i segerintervjun i C More efter avgörandet mot Örebro en hjärtvärmande hälsning till sin mamma Birgitta som fyller 70 år på fredagen. Hallam kallade henne för sin "största supporter" och hoppas att hon kan se någon av SM-finalerna på plats när hon fått första covidsprutan.

Finalplatsen var bästa 70-årspresenten.

– Ja, i alla fall en väldigt bra present. Jag vet att hon är jätteglad när det går bra för oss och jag hoppas vi fortsätter leverera för henne, säger Hallam.

Fakta: Senaste årens SM-finaler

2019: Frölunda-Djurgården 4–2 i matcher.

2018: Växjö-Skellefteå 4–0.

2017: HV71-Brynäs 4–3.

2016: Frölunda-Skellefteå 4–1.

2015: Växjö-Skellefteå 4–2.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons