Annons

Succélandslaget får nobben: "Krävs OS-nivå"

De svenska volleybolldamerna har radat upp framgångar. Något nytt SOK-stöd kan dock inte landslaget räkna med.
– Det krävs att man är på OS-nivå, säger Peter Reinebo, sportchef på Sveriges olympiska kommitté.
Volleyboll • Publicerad 5 juli 2023
De svenska volleybolldamerna har gjort succé de senaste åren och spelar i veckan final i European Golden League, men landslaget kan inte räkna med något SOK-stöd i närtid. Arkivbild.
De svenska volleybolldamerna har gjort succé de senaste åren och spelar i veckan final i European Golden League, men landslaget kan inte räkna med något SOK-stöd i närtid. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Peter Reinebo, SOK:s sportchef. Arkivbild.
Peter Reinebo, SOK:s sportchef. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

EM-kvartsfinal 2021, seger i Silver League 2022 och nu väntar final i Golden League, den främsta nationsturneringen i Europa.

Trots de stora framgångarna för det svenska damlandslaget i volleyboll de två senaste åren är det inte aktuellt att Sveriges olympiska kommitté (SOK) går in med en ny stöttning.

Annons

– För att vi ska gå in och satsa i ett lagbollspel krävs det att man är på OS-nivå, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo till TT.

"Inte riktigt där"

Volleybolldamerna hade ett projektstöd från SOK under några år med sikte på OS-spel 2024 och kamp om medaljer i OS 2028. När pandemin slog till 2020 rann det ut i sanden.

– Hamnar de i ett läge där de är i ett OS-kval eller har OS-kvalificerat sig kommer vi förstås stötta laget i en OS-satsning. Laget är inte riktigt där ännu, men har tagit bra steg. Viss förhoppning för det kan man känna, säger Peter Reinebo.

Bland sommaridrotterna får inget landslag inom de stora bollsporterna i nuläget något SOK-stöd. Eftersom både handbollen och fotbollen har stora resurser på egen hand blir det aktuellt med stöttning för deras del först när en OS-plats är säkrad, uppger Reinebo.

– Volleyboll är ju en stor idrott och det är hög konkurrens på internationell nivå, säger Peter Reinebo.

Får tacka nej

Landslagsstjärnan Isabelle Haak skulle gärna se att SOK-stödet återaktiverades redan nu. Det skulle betyda mycket, menar hon.

– Det är inte så mycket pengar i volleyboll och de som måste plugga eller jobba kan inte alltid tacka ja till alla läger eftersom de måste få pengar till att betala hyra och allt sådant, säger Isabelle Haak.

Haak är en världsstjärna i den italienska proffsklubben Conegliano och kan leva på sin volleyboll. Annat är det för exempelvis Julia Nilsson, som är center i SM-guldlaget Engelholm till vardags.

– Jag har jobbat 100 procent den här säsongen. Så det har varit tufft, men det var ju ett val jag gjorde. Det funkade, men jag tror inte att det håller långsiktigt. Sedan maj är jag tjänstledig i två år och tanken är att plugga till hösten

Spelarna får ersättning under tiden med landslaget, men det rör sig inte om några stora summor.

Annons

– Vi får ju inte lön på det sättet. Det är mer symboliskt för oss. Det går ju inte leva på det, säger Julia Nilsson.

Krävs mirakel för att nå OS

Det krävs ett mirakel för att volleybolldamerna ska nå OS i Paris 2024. Endast tolv länder får delta och redan i fjol spikades det vilka 24 lag som kämpar om sex platser i höstens kval.

Enda vägen till Paris nu är att få en skyhög världsrankning genom att vinna världsomspännande Nations League nästa sommar. Dit är Blågult ännu inte kvalificerat, även om finalspelet i European Golden League har gett en kvalbiljett till Nations League.

Nästa OS därefter går i Los Angeles 2028, men ska Sverige vara aktuellt då krävs det att landslaget tagit stora kliv och etablerat sig på världsnivå.

– OS 2028 tror jag inte är helt omöjligt, men det krävs ju en långsiktig satsning, säger Julia Nilsson.

Rättad: I en tidigare version angavs fel år i en faktaruta för när projektstöttningen av damlandslaget i ishockey inleddes.

Fakta: Volleybollens tidigare SOK-stöd

Med start våren 2018 hade det svenska damlandslaget i volleyboll ett projektstöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Det handlade dels om stöttning för att öka spelarnas fysiska förmåga med hjälp av SOK:s resursteam och dels om att möjliggöra en ökning av antalet samlingsdagar under sommaren samt att få spela fler träningslandskamper mot kvalificerat motstånd. Den senare delen sträckte sig över två somrar. Under pandemisäsongen 2020 löpte projektet ut.

Numera kallar SOK liknande satsningar för ”olympisk offensiv” – det rör sig om projekt för att satsa på unga lovande idrottare som i framtiden kan ta plats i SOK:s stödprogram Topp och talang.

Bland lagbollidrotter på sommarsidan är det inget landslag som ingår i ett sådant projekt i nuläget.

Bland vinteridrotterna finns det en projektsatsning på svensk damishockey tillsammans med Svenska ishockeyförbundet och damligan SDHL. Det är en treårig satsning som startades 2022.

Källa: SOK.

Fakta: Så går OS-kvalet till

Kvalet till OS 2024 handlar nästan helt och hållet om att ha en bra plats på världsrankningen.

Frankrike har i egenskap av arrangörsland redan en plats. Elva lag ska tillkomma.

Sex av dem kvalar in genom höstens OS-kval. Där deltar de 24 länder som rankats högst på världsrankningen i slutet av säsongen 2022. Lagen delas upp i tre åttalagsgrupper där de två bästa lagen i varje grupp får spela OS.

De fem sista platserna går till de högst rankade länderna efter det att gruppspelet i Nations League spelats klart sommaren 2024. Länder från världsdelar som ännu inte har ett lag med i turneringen har förtur.

Fakta: Landslagets succéresa

Det svenska volleybolldamernas succéresa de två senaste åren:

+ EM-kvartsfinal sommaren 2021 – i volleybolldamernas första internationella mästerskap på närmare 40 år.

+ Seger i nationsturneringen European Silver League sommaren 2022 och uppflyttning till den högsta divisionen.

+ Final i European Golden League mot Ukraina (dubbelmöte), som är den främsta nationsturneringen i Europa.

+ Finalplatsen i Golden League ger även en plats i kvalet till världsomspännande Nations League, som innefattar de bästa lagen från hela världen. Kvalet till turneringen 2024 spelas i slutet av juli i år.

+ Framgångarna har gjort att Sverige har lyft på världsrankningen. Numera är damlandslaget rankat som nummer 26 i världen. I Europa är Blågult rankat som nummer 14.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons