Annons

Succé för Alshammar och Sjöström

Sarah Sjöström imponerade i sin första tävling sedan armbågsfrakturen och är vidare till final på 50 meter fritt i Canet.
Dessutom tog sig 43-åriga Therese Alshammar vidare i sin första tävling på nästan fem år.
Simning • Publicerad 1 juni 2021
Therese Alshammar, 2016, under sin senaste tävling före comebacken. Arkivbild.
Therese Alshammar, 2016, under sin senaste tävling före comebacken. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Sällan har ett försöksheat i simning varit så intressant ur ett svenskt perspektiv. För OS-hoppet Sarah Sjöström, 27, var det tävlingscomeback efter att ha ådragit sig en fraktur i höger armbåge i början av februari. Dessutom gjorde Therese Alshammar, 43, sensationell comeback efter mer än fyra års frånvaro.

På 50 meter fritt vid Mare Nostrum-tävlingarna i Canet-en-Roussillon i Frankrike fanns de båda simstjärnorna i samma försöksheat.

Annons

Och det gick som det skulle. Sjöström simmade in på 24,68 och tog sig vidare på näst bästa tid.

– Det var en bra tid. Jag hade inget speciellt tidsmål men det var klart att man hade någon drömgräns att hamna på runt 25 sekunder. Så 24,6 var väldigt mycket bättre än vad jag trodde att jag skulle ligga på, säger hon i en intervju med Svenska simförbundet.

Ingen smärta

Sjöström säger att det är svårt att veta vilken nivå hon skulle ligga på eftersom hon inte har haft på sig en tävlingsdräkt sedan början av februari. Men utfallet var positivt och viktigast av allt var att armen svarade bra.

– Ingen smärta i armen. Fokuset var egentligen bara på tekniken och inte att simma snabbt, säger hon.

För förbundskapten Ulrika Sandmark – som inte följde loppet på plats – är det en tid som bådar gott inför OS.

– Absolut, det tycker jag nog. Sedan har jag inte pratat med henne och inte med hennes coach, så jag vet inte mer än det jag ser på resultatlistan, säger Sandmark till TT.

Alshammar är även hon vidare till final på 25,83, sjätte bästa försökstiden.

– Det var roligt men också annorlunda. Jag har tränat med Sarah så det var kul att vara i samma heat och ha lite support. Men ovant, jätteovant, säger Alshammar till Svenska simförbundet.

"Superbra"

Hon säger att hon stressade lite i vissa moment och hoppas kunna simma mer fokuserat i kvällens final.

– Jag trodde inte att jag skulle gå till final. Jag tänkte att jag gör bara ett lopp, haha. Så jag är inte riktigt där än. Men jag hoppas kunna vara lite mer processfokuserad då, säger Alshammar.

Annons

Förbundskapten Ulrika Sandmark:

– Jag tycker att det är superbra. Om man inte har simmat på fem år är det jättebra, säger hon till TT.

Danskan Pernille Blume var snabbast på 24,53.

Therese Alshammar har inte tävlat sedan hösten 2016. Hon har den senaste tiden tränat tillsammans med Sarah Sjöström och 43-åringen – som tagit två VM-guld i långbana, tre OS-medaljer och gjort sex olympiska sommarspel – har öppnat OS-dörren på glänt.

Finalerna simmas senare i kväll och under onsdagen avgörs 100 meter fritt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons