Annons

Studie: Bosmandomen minskade lönediskriminering

Från 1995 ökade rörligheten för fotbollsspelare på arbetsmarknaden efter den uppmärksammade Bosmandomen.
Nu visar en nationalekonomisk studie från Stockholms universitet och Université Paris-Saclay att domen i stort sett raderade lönediskrimineringen mot mörkhyade fotbollsspelare i England.
Fotboll • Publicerad 6 juli 2021
Stockholms universitet är ett av lärosätena bakom studien. Arkivbild.
Stockholms universitet är ett av lärosätena bakom studien. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Innan 1995 kunde spelare utan kontrakt inte röra sig fritt mellan klubbar. Klubbar var tvungna att betala en transfersumma även för spelare som stod utan kontrakt.

Men det förändrades radikalt när belgaren Jean-Marc Bosman inte gick med på en kontraktsförlängning med klubben Liège som skulle innebära 25 procent av hans gamla lön – i stället accepterade han ett erbjudande från den franska klubben Dunkirk.

Prejudicerande fall

Annons

Liège svarade med att kräva en stor transfersumma för att stoppa övergången. Bosman tog fallet till rättegång, och vann. Därefter luckrades arbetsmarknaden för fotbollsspelare upp, och de blev fria att byta klubb om de stod utan kontrakt.

En nationalekonomisk studie visar att domen ledde till att lönediskrimineringen mot mörkhyade engelska spelare minskade radikalt och att lönerna i större grad började återspegla deras prestationer.

Annorlunda utanför EU

Studien visar också att diskrimineringen består för mörkhyade spelare utanför EU, som fortsatt har begränsad rörlighet. Bland annat krävs det arbetstillstånd från myndigheter innan de kan spela i England.

"Dessa spelare är de enda som både måste hantera fördomar från klubbarna och begränsande kontraktsregler. Detta stärker antagandet att avtalsregler och arbetskraftens rörlighet är nyckeln till att begränsa lönediskriminering", säger forskaren Pierre Deschamps.

Studien baseras på data från engelska högstadivisionen Premier League mellan 1981 och 2008.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons